Skip to Content

Naast orkanen, zoals Helene en Milton in Amerika, vormen grootschalige overstromingen de belangrijkste oorzaken van schade door extreem weer. Zo bedroeg de economische schade door natuurrampen 318 miljard dollar in 2024. Van deze schade was maar liefst 57 procent onverzekerd. Dit betekent een wereldwijd dekkingstekort van 181 miljard dollar, becijferde SwissRe.

Schadepieken worden hoger

Astronomisch hoge bedragen, die volgens Ooms alleen maar hoger worden als we niets doen. “Wij zien de schadepieken steeds hoger worden in onze eigen Klimaatschademonitor die we eind mei publiceren,” vertelt Ooms. “Daarom is van groot belang om schade en daarmee veel ellende te voorkomen door rekening te houden met water en bodem bij waar en hoe we bouwen in Nederland.” Het is een boodschap die niet vaak genoeg herhaald kan worden, en dat doet Ooms dan ook voortdurend, net als zijn collega’s.

Klimaatadaptie als norm

“Niet alleen bij de bouw van, maar ook bij het herstel van schade moet klimaatadaptatie de norm worden. En die norm moet we met z’n allen omarmen door iedereen de kans te geven er een bijdrage aan te leveren. Alleen met elkaar, dus met huishoudens, bedrijven, de overheid en de financiële sector kunnen we werken aan een klimaatbestendig Nederland,” stelt Ooms. Naast schadeherstel wijst Ooms ook op de noodzaak om mensen tijdig handelingsperspectief te bieden wanneer er bijvoorbeeld een extreme bui aankomt. “Zo blijkt uit onderzoek dat huishoudens die gewaarschuwd worden voor extreem weer en maatregelen kunnen treffen, zoals het hoger plaatsen van bezittingen of het hebben van een waterbestendige vloer, de overstromingsschade met twintig tot vijftig procent verminderd. Hetzelfde geldt voor gewaarschuwde bedrijven.”

Blijvende stijging

Volgens Swiss Re stijgen de wereldwijde verzekeringsverliezen jaarlijks met zo’n vijf tot zeven procent. Als deze trend zich voortzet, zal de verzekerde schade in 2025 oplopen tot 145 miljard dollar. Ooms: “Wij willen geen situatie in Nederland waarbij verzekeraars noodgedwongen bezittingen van mensen niet langer kunnen verzekeren, omdat de schade simpelweg te groot wordt om te dragen.” Dus roept Ooms op ruim baan te maken om klimaatadaptatie te verankeren in (bouw) wet- en regelgeving, waardoor aannemers in (nieuw)bouwplannen rekening houden met klimaatrisico's. “Dan weet iedereen in het (her)bouwproces waar je aan toe bent.”

Meer weten?

Lees ons Klimaatverhaal.