Skip to Content

Minder boten gestolen in 2023

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

In het afgelopen jaar zijn bijna 250 minder boten gestolen dan een jaar eerder. Uit data van de politie blijkt dat het ‘aantal geregistreerde misdrijven’ is gedaald van 1.184 in 2022 naar 943 vorig jaar.

Amsterdam is voor botendieven nog steeds de hot spot van ons land, met 131 geregistreerde misdrijven. En net als een jaar eerder staat Súdwest-Fryslân op de tweede plek met 30. De meeste diefstallen hebben in juni plaatsgevonden (148), gevolgd door juli (121) en augustus (109).

Telefonisch aangifte doen

Gelukkig kun je als booteigenaar veel doen om te voorkomen dat je boot (of buitenboordmotor) verdwijnt en nooit meer terugkomt. Naast preventietips als een goedgekeurd slot om je boot veilig vast te leggen, kun je nu ook makkelijker en sneller aangifte doen. Sinds 1 april kunnen booteigenaren namelijk telefonisch aangifte doen van diefstal van hun boot of buitenboordmotor via 088-0087444.
“Dat betekent dat er veel sneller na een diefstal al kan worden uitgekeken naar een gestolen vaartuig", vertelt Edwin Karelsen van het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit.

Registreer je boot

Hij benadrukt tot slot dat het ook “handig en verstandig” is om je vaartuig goed te registreren. “Als je aangifte wilt doen van een vermist of gestolen vaartuig is het handig als je een gedetailleerde omschrijving kunt geven. Goed geregistreerd is sneller getraceerd. Daarom hebben wij in samenwerking met het Landelijk Vaartuigenteam van de politie een digitale registratiekaart ontwikkeld."

Nog eens nalezen wat je kunt doen als je vaartuig of buitenboordmotor is gestolen? Kijk op de website van het VbV


Was dit nuttig?