Nederlandse werknemers hebben minste last van stress

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
23-05-2019

Bijna twee derde van de Europeanen heeft elke week last van stress op de werkvloer. Zeventien procent ervaart dat zelfs dagelijks. Van de acht onderzochte landen blijkt ons land het minst gestreste land te zijn: ‘slechts’ 42 procent van de werknemers ervaart wekelijks stress, waarvan acht procent dagelijks.

Dat blijkt uit het onderzoek The Workforce View in Europa 2019 dat in opdracht van HR- en salarisdienstverlener ADP is uitgevoerd. In totaal hebben ruim 10.000 werknemers uit acht Europese landen hun mening gegeven. Volgens ADP bestaat er binnen de onderzochte landen veel verschil in de manier waarop werknemers omgaan met stress. Zo praten Polen er liever helemaal niet over (46 procent), terwijl maar één op de vijf Duitse werknemers het vervelend vindt om over te praten. In Nederland praat ruim een kwart niet over mentale gezondheidsklachten op de werkvloer. Eén op de vijf denkt dat de werkgever niet is geïnteresseerd.

Bespreekbaar maken
ADP noemt het “opvallend” dat werknemers huiverig zijn om naar hun werkgever te stappen. Slechts één op de vijf vindt het geen probleem om met zijn manager te praten. En de HR-afdeling of directie wordt door minder dan één op de tien werknemers genoemd als gesprekspartner. Goede vrienden en directe collega’s worden het meest genoemd (allebei dertig procent) als geschikte personen.

Factsheet
Om psychische diversiteit beter bespreekbaar te maken, heeft Samen Sterk zonder Stigma een Factsheet voor de financiële sector gemaakt. De organisatie biedt activiteiten en hulpmiddelen (gratis of tegen kostprijs) aan. Werkgevers kunnen een beroep doen op Samen Sterk zonder Stigma voor informatie, trainingen, advies en praktische ondersteuning. Het Verbond organiseert dit najaar in samenwerking met Samen Sterk zonder Stigma een training over psychische diversiteit. Meer informatie over psychische diversiteit of over de activiteiten van Samen Sterk is te verkrijgen via info@samensterkzonderstigma.nl of 033-3032100.

Arbocatalogus verzekeringssector

Sociale partners in de (zorg-)verzekeringssector hebben samen de Arbocatalogus ontwikkeld. In deze catalogus worden diverse manieren beschreven waarop bedrijven kunnen voldoen aan de wettelijke regels. Ook op het gebied van werkdruk geeft de Arbocatalogus informatie over wettelijke regels en praktische voorschriften.
Sociale partners hebben de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan het onderwerp werkdruk en in 2017 en 2018 vier keer de workshop van werkdruk naar werkplezier georganiseerd.


Was dit artikel nuttig?