Nieuw panel komt asbestslachtoffers tegemoet

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content

Asbestslachtoffers hoeven binnenkort niet meer naar de rechter als hun claim volgens de verzekeraar is verjaard. Dit najaar wordt een panel geïnstalleerd die een uitspraak doet over de vraag of de verzekeraar terecht een beroep op verjaring heeft gedaan. Asbestslachtoffers komen daardoor niet meer in lange, juridische procedures terecht. Dit heeft het Instituut Asbestslachtoffers (IAS) besloten.

Het oordeel van het panel is niet bindend, maar de verwachting is dat partijen dit nauwelijks bij de rechter zullen aanvechten. Het panel wordt in eerste instantie voor twee jaar opgericht. Daarna wordt geëvalueerd.

Jaarlijks krijgen ongeveer vijfhonderd mensen de diagnose van longvlieskanker als gevolg van blootstelling aan asbest. Na de diagnose is de levensverwachting nog ruim een jaar. Als door een aansprakelijk gestelde partij een beroep op de verjaringstermijn wordt gedaan, dan moet het slachtoffer in de huidige situatie bij de rechter aankloppen voor een oordeel. Door de oprichting van het panel hoeft dit straks niet meer. Het panel van erkende deskundigen beoordeelt binnen enkele weken de juistheid van het beroep op verjaring.

Jan Warning, directeur van het IAS, is blij met dit panel. “Het is mooi dat er een laagdrempelige voorziening komt die snel een uitspraak doet. Zo hoeven partijen geen kostbare juridische procedure te starten.”


Was dit artikel nuttig?