Skip to Content

Nieuwe risicoklasseindeling vergroot cyberweerbaarheid mkb

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De nieuwe Risicoklasseindeling Digitale Veiligheid helpt mkb-bedrijven om hun cyberweerbaarheid te vergroten. En dat is nodig, want uit onderzoek van SIDN blijkt dat maar liefst 22 procent van de mkb’ers in 2019 slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Met behulp van de risicoklasseindeling krijgen ondernemers inzicht in de risico’s en informatie over te nemen maatregelen.

Aan de hand van elf vragen wordt een inschatting gemaakt van het risico op een cyberindicent. Deze inschatting bepaalt in welke risicoklasse een onderneming valt en welke concrete maatregelen genomen kunnen worden.

Het risicomodel te raadplegen via het Digital Trust Center, onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ondernemers kunnen de tool raadplegen via digitaltrustcenter.nl/risicoklasse.

De Risicoklassenindeling Digtale Veiligheid is opgezet door VNO-NCW, MKB-Nederland, het Verbond van Verzekeraars, de Nationale Politie, Cyberveilig Nederland, NLdigital, het CIO Platform Nederland, Partnering Trust, het Digital Trust Center en het Ministerie van EZK – onder leiding van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV).


Was dit nuttig?