NPC zet in op cyber(security) en mobiel banditisme

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
02-08-2019

Minister Grapperhaus, voorzitter van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing (NPC), stuurde onlangs het Actieprogramma Veilig Ondernemen 2019-2022 naar de Tweede Kamer. De focus ligt in de komende jaren vooral op cyber(security) en mobiel banditisme, om zo een veilig ondernemersklimaat te creëren. Ook het Verbond van Verzekeraars is onderdeel van het platform.

Met zijn brief, inclusief het actieprogramma, wil Grapperhaus criminaliteit tegen en (onbewust) gefaciliteerd door bedrijven aanpakken. Voor ondernemingen, die aan de basis staan van onze werkgelegenheid, welvaart en voorzieningen, is een veilig ondernemersklimaat een essentiële voorwaarde.

Digitale criminaliteit

Op basis van het onderzoek ‘Agenda voor de toekomst’ van Bureau Beke, zijn drie prioriteitsthema’s ontstaan: cyber(security), mobiel banditisme én ondermijning. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de risico’s niet alleen door klassieke vormen van criminaliteit worden gevormd. Er vindt een verschuiving plaats naar digitale criminaliteit en criminaliteit die zich kenmerkt door een verwevenheid tussen de onder- en bovenwereld (ondermijning).

Grip op toekomst

Tijdens de looptijd van dit Actieprogramma Veilig Ondernemen 2019-2022 blijft het platform actief grip houden op de criminaliteitsontwikkelingen binnen het bedrijfsleven. Het doel is dan ook om het onderzoek ‘Agenda voor de Toekomst’ elke twee jaar te herhalen.
 


Was dit artikel nuttig?