Ontwikkelingsmogelijkheden steeds belangrijker in nieuwe CAO's

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
23-09-2019

Volgens de Algemene Werkgevers Vereniging Nederland (AWVN) spelen secundaire arbeidsvoorwaarden een steeds grotere rol in de nieuwe CAO's, aldus onderzoek door de AWVN. Ontwikkelingsmogelijkheden, flexibele werktijden en beloften over werkgeluk worden veelvuldig ingezet om medewerkers aan zich te binden.

In reactie op het onderzoek liet Renske Rietbegen, directeur hr-innovatie bij de AWVN, bij BNR weten dat geld lang niet altijd de belangrijkste drijfveer van medewerkers. "We weten al dat lonen alleen maar tijdelijk helpen om mensen aan te trekken en aan je te binden. Belangrijker is om te kijken of mensen zich ontwikkelen in dezelfde richting als het bedrijf. We juichen heel erg toe dat er met name gekeken wordt naar ontwikkelmogelijkheden en werkgeluk."

Sociale Agenda 2019-2021

Ontwikkelingsmogelijkheden staan ook centraal in de ‘Sociale Agenda 2019-2021’, vertelt Eurydice Janga, beleidsadviseur arbeidsvoorwaarden bij het Verbond van Verzekeraars. "Hoe kan je talenten binden en boeien? Hoe zorg je voor duurzame inzetbaarheid? Dat zijn twee belangrijke vragen waar we mee aan de slag zijn binnen de sector en die terugkomen in de Sociale Agenda: de gezamenlijke visie van verzekeraars en vakbonden op de veranderende arbeidsmarkt die van invloed is op de arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden."

Concrete initiatieven

Om concrete handvatten te bieden, zijn sociale partners en verzekeraars in 2018 en 2019 gestart met pilots bij verschillende verzekeraars om duurzame inzetbaarheid te stimuleren. De komende maanden laat het Verbond in een serie artikelen zien hoe de pilots bij verschillende verzekeraars zijn verlopen: welke inzichten zijn opgedaan en welke lessons learned?


Was dit artikel nuttig?