Ook bij asbestbranden een rol voor Salvage

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
04-03-2019

Stichting Salvage heeft met ingang van 1 maart ook bij asbestbranden een coördinerende rol. Na de succesvolle pilot ‘Samen doorpakken!’ is deze werkwijze nu definitief.

De stichting kreeg in juni 2018 als proef een coördinerende rol bij asbestcalamiteiten. En met succes. Betrokken partijen, waaronder het Verbond, constateerden dat de pilot leidde tot een effectiever afhandelingsproces, beheersbare kosten en een verbeterde communicatie met omgevingsdiensten en omwonenden. Daarom is de pilot omgezet tot een reguliere werkwijze, waarvan de evaluatie medio 2020 plaatsvindt. 

In een interview met Risk en Business benadrukte beleidsmedewerker Geerlof van Loo (Salvage) eerder al dat de afwezigheid van een coördinerende partij zorgde voor ongewenste situaties. De opruiming kwam vaak laat tot stand, waardoor het risico op blootstelling aan asbest extra groot was. Ook was er onduidelijkheid over de financiële afwikkeling en tot slot werden omwonenden niet tijdig geïnformeerd over risico’s en aanpak.

Gemiddeld komt stichting Salvage bij honderd branden per week in actie. Daarvan is bij ongeveer 5% sprake van een calamiteit met asbest.

Circulaire:
Meer informatie voor leden is te vinden in de circulaire 'Inzet stichting Salvage bij asbest'.


Was dit artikel nuttig?