Skip to Content

Op weg naar een veilige jaarwisseling?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

In zestien gemeenten geldt dit jaar een vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. Vorig jaar waren dat er nog twaalf. Naast Amsterdam, Rotterdam en Nijmegen, die eerder al een verbod hadden ingesteld, hebben Tilburg, Arnhem, Amersfoort en Eindhoven zich daarbij aangesloten. De overgrote meerderheid van de 342 gemeenten geeft echter aan geen lokaal verbod in te willen stellen. Meest genoemde reden is het handhavingsprobleem.

Uit een rondgang van RTL Nieuws blijkt verder dat veel gemeenten zeggen last te hebben van zwaar illegaal vuurwerk, dat altijd al verboden is. Bovendien zien tientallen gemeenten geen noodzaak tot een verbod, omdat ze nauwelijks overlast en incidenten hebben. Toch loopt ieder jaar weer de (particuliere) schade in de miljoenen.

Gemiddeld twaalf miljoen

Het Data Analytics Centre van het Verbond van Verzekeraars rekent ieder jaar de particulier verzekerde schade van de jaarwisseling uit. Dat is exclusief medische kosten en ook zonder claims op zakelijke verzekeringen. Het daadwerkelijke schadebedrag komt met andere woorden altijd nog hoger uit. 

Op 9 januari 2024 wordt de (voorlopige) schade van de jaarwisseling 2023/2024 bekendgemaakt.

Vijf tips
Gelukkig kun je zelf het nodige doen om schade te voorkomen. We zetten vijf tips op een rij:

1. Sluit ramen en brievenbussen. Zo voorkom je dat er vuurwerk naar binnen kan worden gegooid of dat er vuurpijlen in je woning of (bedrijfs)gebouw belanden.

2. Zet auto's, bedrijfswagens, brommers of scootmobielen zoveel mogelijk in een garage. Zo voorkom je schade aan voertuigen door vuurwerk, brandstichting of vandalisme.

3. Ben je tijdens de jaarwisseling niet thuis? Zorg er dan voor dat iemand een oogje in het zeil houdt en het juiste noodnummer heeft. Beveiligingscamera's en alarmsystemen kunnen ook helpen, maar probeer zo snel mogelijk ter plaatse te zijn als er iets aan de hand is.

4. Leeg containers, sluit ze af en zet ze binnen als dat mogelijk is. Plaats daarnaast geen brandbare spullen binnen tien meter van het (bedrijfs)gebouw.

5. Gaat het mis tijdens het afsteken van vuurwerk? Houd vluchtwegen toegankelijk en zorg dat je blusmateriaal bij de hand hebt.

Als je onverhoopt toch met schade door vuurwerk of vandalisme te maken krijgt, zorg er dan allereerst voor dat je zelf veilig bent. Kijk vervolgens of er hulpdiensten en/of politie in de buurt is. Maak foto’s van de schade en neem contact op met je verzekeraar. Deze kan je verder helpen om de schade zo snel mogelijk vergoed te krijgen. 


Was dit nuttig?