Pleidooi voor goed werkende EU-regelgeving

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
10-12-2019

Hoe zorg je ervoor dat EU-beleidsmakers regels voor verzekeraars maken die goed werken en tegelijkertijd de consument ten goede komen? Insurance Europe heeft deze week een brochure gepubliceerd met zes aanbevelingen waar de Europese Commissie mee aan de slag kan.

Aanbevelingen

Helaas bereiken EU-regels voor financiële diensten niet altijd het gewenste resultaat. Omdat verzekeren gebaseerd is op vertrouwen, is een stevige onderbouwing van passende regelgeving op zijn plaats. Daarom wijst Insurance Europe Europese beleidsmakers op zes aandachtspunten:

  • Vermijd het voortdurend wijzigen van regelgeving;
  • Vermijd rechtsonzekerheid;
  • Vermijd inconsistenties, overlap en dubbelingen;
  • Vermijd regels en openbaarmakingen die misleidend kunnen zijn voor consumenten;
  • Vermijd verouderde regels en drempels voor innovatie;
  • Vermijd te korte implementatietijdlijnen.

Een nieuwe start

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft zichzelf 100 dagen gegeven om ook een reeks andere beleidsbeloften na te komen die relevant zijn voor de verzekeringssector: een Europese Green Deal en het ontwikkelen van wetgeving over de ‘menselijke en ethische gevolgen’ van kunstmatige intelligentie. Een deel van de Greendeal-plannen lekten deze week uit. Zo is Eurocommissaris Timmermans van Klimaat van plan een aanzienlijk deel van het vervoer over de weg te verplaatsen naar het spoor en het water. Verder wil Timmermans de uitstootrechten van de luchtvaart drastisch inperken en zal ook het wegvervoer in de toekomst emissierechten moeten kopen. De eisen voor nieuwe auto's en vrachtwagens worden eveneens aangescherpt. Let wel, volgens betrokkenen gaat het om denkrichtingen.

Brochure

Timmermans is verder van plan om alle EU-wetten tegen het licht te houden om te controleren of ze wel groen genoeg zijn. Op 11 december zal het klimaatplan van Timmermans verschijnen. Veel van de maatregelen die hierin zullen staan vragen om nieuwe wetten. De brochure Making EU insurance regulation that works and benefits consumers komt dus precies op het juiste moment.

 


Was dit artikel nuttig?