Skip to Content

Reactie Verbond van Verzekeraars op avondklok-rellen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De afgelopen dagen vonden er in diverse steden naar aanleiding van de avondklok rellen plaats met als gevolg schade aan publieke en private eigendommen. Verzekeraars bekijken nu in hoeverre er schade bij hen verzekerd is en zullen dit conform de polisvoorwaarden aan hun klanten vergoeden. Zij zullen bovendien proberen de schade te verhalen op de daders. Veel schade, zoals aan overheidseigendommen, is niet verzekerd.

Krachtig optreden overheid nodig

“Het is van belang dat de overheid krachtig ingrijpt om te voorkomen dat de situatie onbeheersbaar wordt,” zegt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars. “Ondernemers en particulieren worden in zware tijden nog eens extra getroffen door nodeloos toegebrachte schade aan bedrijven, woningen en auto’s.”

Naast materiële schade, is de impact op het veiligheidsgevoel enorm. Bovendien zorgen dit soort situaties ervoor dat andere verzekerden via hun premies bijdragen aan de ontstane schade en de samenleving de extra lasten op zich moet nemen.  

Eerste hulp na rellen

Stichting Salvage was in Eindhoven namens de verzekeraars ter plaatse voor eerste hulp aan ondernemers en particulieren. Zij zorgde voor het creëren van een stabiele, veilige situatie door de inzet van manschappen en materiaal, zodat onder andere panden afgedicht zijn en niet meer toegankelijk voor relschoppers. Stichting Salvage inventariseert bovendien de schade en wie de verzekeraar is. Zakelijk en particulier verzekerden kunnen over de dekking, schade en afwikkeling daarvan contact opnemen met de eigen verzekeraar.  

Hulpdiensten het slachtoffer

Hulpdiensten, zoals de politie en brandweer, werden bovendien opnieuw slachtoffer van geweld in tal van gemeenten, zoals in Amsterdam, Urk en Eindhoven. Weurding: “Het is aan de politiek om na te gaan met welke maatregelen we de veiligheid kunnen waarborgen, zodat hulpverleners zonder problemen hun werk kunnen doen.”


Was dit nuttig?