Reisverzekering en coronavirus: hoe zit het?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
31-01-2020

Het coronavirus is officieel uitgeroepen tot internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Dat maakte directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de Wereldgezondheidsorganisatie gisteren bekend. Inmiddels is het reisadvies voor China veranderd naar oranje. Hoe zit dat met je verzekering?

Om te beginnen met de annuleringsverzekering. De annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s in Nederland (je moet opeens verplicht verhuizen, je wordt ziek of één van je ouders overlijdt). Wat er in het land van bestemming gebeurd is, vormt dus meestal geen geldige reden om te mogen annuleren. Er zijn echter zogeheten ‘allrisk’ annuleringsverzekeringen die wellicht wel dekking bieden.

Reizigers die op dit moment in China zijn, kunnen een beroep doen op hun reisverzekering voor medische kosten (tot hetzelfde bedrag dat gangbaar is in Nederland). De kosten voor repatriëring vallen niet standaard onder de dekking van de reisverzekering, maar repatriëring door medische oorzaak is meestal wel gedekt.

Reizigers die na het veranderde reisadvies van plan zijn om naar China te vertrekken, lopen kans dat ze onverzekerd zijn. Ons advies luidt dan ook om eerst contact op te nemen met je reisverzekeraar.

Tenslotte benadrukt het Verbond dat de reisverzekering een product is met veel optionele aanvullende dekkingen en de dekking daardoor per verzekeraar flink kan verschillen. Als je twijfelt of vragen hebt, neem dan vooral contact op met je eigen reisverzekeraar. Zo voorkom je misverstanden.


Was dit artikel nuttig?