Rijbewijs 75-plusser tijdelijk verlengd

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
15-11-2019

De tijdelijke verlenging van het rijbewijs voor 75-plussers gaat per 1 december in. Dat heeft minister Van Nieuwenhuizen de Tweede Kamer laten weten. De ministerraad stemde eerder al in met een aanpassing van het Reglement Rijbewijzen, maar het wachten was op de Raad van State. Nu die ook positief is, kunnen 75-plussers blijven rijden totdat het CBR een besluit heeft genomen over hun rijgeschiktheid.

Het Verbond reageert verheugd dat er nu (tijdelijk) regelgeving is. “Wij hebben eerder een oproep gedaan om coulant met deze groep automobilisten om te gaan. Deze tijdelijke verlenging schept duidelijkheid”, aldus Beleidsadviseur Alex de Hoop.

Voorwaarden

Voor deze zogenoemde Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) geldt wel een aantal voorwaarden. Zo moet een 75-plusser de gezondheidsverklaring bij het CBR hebben ingediend vóórdat het rijbewijs is verlopen. Daarnaast geldt de verlenging maximaal een jaar en mogen de bestuurders niet in het buitenland rijden, omdat hun rijbewijs daar niet geldig is. De automobilisten houden namelijk hun huidige document met daarop de verlopen datum. De RDW zet in het Rijbewijsregister een code bij waaraan is af te lezen dat de automobilist onder de tijdelijke regeling valt. In totaal komen er per 1 december ruim 86.000 in aanmerking voor de regeling. Verzekeraars kunnen telefonisch bij het RDW terecht om te informeren of er wel/geen sprake is van een code.

Ruimte

De regeling geldt niet voor mensen waarvan het rijbewijs korter dan vijf jaar geldig is vanwege een medische achtergrond. Ook 75-plussers waarvan het rijbewijs is ingevorderd, ingehouden of geschorst, vallen niet onder de regeling. Door de tijdelijke verlenging ontstaat er bij het CBR ruimte om aan de slag te gaan met de groep mensen die zich vanwege een medische aandoening tussentijds meldt. Ook komt er meer ruimte vrij voor het beoordelen van de rijgeschiktheid van examenkandidaten. Het CBR en de RDW hebben de afgelopen maanden hun systemen al klaar gemaakt voor de praktische uitvoering van de tijdelijke regeling.


Was dit artikel nuttig?