Skip to Content

Rookmelders redden levens: plaats ze vandaag nog!

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Vanaf vandaag, 1 juli 2022, moet op elke verdieping in huis verplicht een rookmelder hangen. Een maatregel om branden én slachtoffers te voorkomen. “Je hangt een rookmelder niet op voor de verzekeraar, maar voor je eigen veiligheid en die van je gezin”, aldus Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars.

Zo kwamen er in 2020, na een jarenlange daling, ruim 66.500 claims binnen voor woningbranden. Een stijging van bijna 1800 branden ten opzichte van het jaar daarvoor. In het eerste kwartaal van dit jaar vonden er negen fatale woningbranden in ons land plaats, waarbij 10 dodelijke slachtoffers waren te betreuren. In 2021 waren er 27 branden in woningen met in totaal 31 slachtoffers. In maar liefst 10 van de 27 gevallen waren er geen rookmelders in de woning aanwezig. “Een zorgelijke toename”, stelt Weurding. “Iedereen kan getroffen worden door brand, daarom zijn wij blij een rookmeldersplicht omdat het je leven kan redden en veel persoonlijk leed en schade aan je huis en eigendommen kan voorkomen.” 

Verzekeraars informeren klanten

Het is aan verzekeraars om te bepalen hoe zij om willen gaan met de rookmelderverplichting in de inboedel- en opstalverzekering waar brand onder valt. Als verzekeraars hun polisvoorwaarden hierop aanpassen, word je hierover door jouw verzekeraar geïnformeerd. 

www.rookmelders.nl
De wetgeving is het gevolg van de aanpassing van het Bouwbesluit. De verplichting voor rookmelders bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar geldt nu ook voor bestaande woningen op elke verdieping. Het gaat om verblijfsruimtes én besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen gaat. Op de website www.rookmelders.nl kan je allerlei handige informatie en tips vinden: van de aanschaf tot het plaatsen en onderhouden van de rookmelder.


Was dit nuttig?