Skip to Content

Slimme dashcams leveren bewijs bij ongevallen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Na veel ongevallen volgen er lange discussies en zelfs rechtszaken over de oorzaak en de aansprakelijkheid, die de afhandeling van schadegevallen flink kunnen vertragen. Zeker bij letselschade is dat heel vervelend. IT-bedrijf Samsara heeft slimme technologie voor voertuigen ontwikkeld.

De technologie is gebaseerd op het gebruik van intelligente dashcams. “De beelden van zowel de verkeerssituatie als van de chauffeur worden real-time en continu in de cloud opgeslagen en kunnen een belangrijke rol spelen bij het onderzoek naar de oorzaak van ongevallen en het gedrag van de chauffeur”, zegt Philip van der Wilt, Senior Vice-President EMEA bij Samsara.

Sensoren

De technologie van Samsara bestaat uit sensoren die de technische staat van het voertuig bewaken; AI-videocamera’s die de omgeving in beeld brengen en software, die de data analyseert. Deze is in eerste instantie bedoeld om de exploitatie van de voertuigen te optimaliseren, maar ook om de verkeersveiligheid en het rijgedrag van chauffeurs te verbeteren. In transport en logistiek. En in het openbaar vervoer, bouwmachines en agrarische werktuigen.

Oorzaken van ongevallen

“Het systeem waarschuwt bij technische problemen aan het voertuig, voor mogelijk gevaarlijke verkeerssituaties en bij ongewenst gedrag van de chauffeur. Denk aan geen aandacht voor de weg, op de mobiele telefoon kijken, onnodig hard remmen, links rijden of te hard rijden”, licht Van der Wilt toe. “In potentie allemaal omstandigheden die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van ongevallen. De sensoren en AI-videocamera’s waarschuwen de chauffeur bij mogelijk gevaarlijke situaties, zodat hij snel kan ingrijpen en ongevallen worden voorkomen.”

Bij veel klanten van Samsara is het aantal verkeersovertredingen en ongevallen dankzij het systeem drastisch verminderd, waardoor ze flinke kostenbesparingen - ook op verzekeringspremies – konden realiseren.

Bewijslast

Een belangrijk voordeel van het systeem is dat de beelden en data real-time en continu in de cloud worden opgeslagen. De beelden en data worden primair gebruikt om het voertuig efficiënter te gebruiken om zo de brandstof- en onderhoudskosten te verminderen of voor trainingen om het rijgedrag van een chauffeur te verbeteren. “Bij ongevallen kunnen de beelden en data worden gebruikt om de verkeerssituatie voor en tijdens het ongeval te analyseren, de oorzaak vast te stellen en te onderzoeken of de chauffeur zich correct heeft gedragen”, zegt Van der Wilt. “Dankzij de beelden en de data is er snel duidelijkheid over de oorzaak en de aansprakelijkheid, waardoor het werk van verzekeraars en de afhandeling van (letsel)schadegevallen gemakkelijker worden gemaakt.”

Zelf rijden?

Samsara verzorgt tijdens het PPS Congres een interessante workshop, waarin de technologie wordt gedemonstreerd. De deelnemers ‘rijden mee’ in een auto, die bij een incident betrokken raakt. Wat is de oorzaak? Met de telefoon achter het stuur? Dat mag natuurlijk niet. Hard remmen? Wat was daar de aanleiding voor? Samsara laat bezoekers beleven welke alerts de chauffeur tijdens de rit krijgt en toont de camerabeelden die voorafgaand aan het incident zijn opgenomen en opgeslagen. Met die beelden komen schadebehandelaars, verzekeraars en juristen snel bij de kern van het probleem en hebben ze een sterkere uitgangspositie als er een claim wordt ingediend.

Dit artikel is gesponsord door Samsara. Meer informatie? Kijk op de website van Samsara.


Was dit nuttig?