Skip to Content

Smart Living: hoe ziet dat eruit?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Hoe kunnen we ons leven thuis slimmer maken? Helpen de zonnepanelen op ons dak? En hoe ziet onze werkruimte van de toekomst eruit? Als het aan Brussel ligt, gaan we niet terug naar hoe het was, maar gaan we het helemaal anders en vooral beter doen. Resilience (veerkracht) is het toverwoord.

In samenwerking met innovatiepartner Cognizant organiseert het Verbond op 11 december een (gratis) webinar over Smart Living. En jij kunt daarbij zijn. Het enige dat je moet doen, is je op tijd opgeven: voor 10 december 12.00 uur.

Wat is Smart Living?

Het webinar Smart Living is de tweede livestream in de serie Smart Cities, die het Verbond organiseert, maar wat is Smart Living eigenlijk? Volgens dagvoorzitter Martijn Minkenberg valt ‘alles wat het leven thuis en op het werk slim en leefbaar kan maken onder Smart Living’.
“Denk maar aan het leefbaar en toekomstbestendig houden van gebouwen, waarbij data, sensoren en apps een belangrijke rol spelen. Maar dat geldt net zo goed voor bedrijven, zoals investeerders en verzekeraars, en voor de regelgevers. Welke invloed heeft bijvoorbeeld wetgeving uit de Europese Unie op onze (leefbare) toekomst?”

Welke invloed heeft Europese wetgeving op onze toekomst?

Beter maken is het Europese devies

Op 11 december zitten vier mensen aan tafel, die elk hun eigen perspectief geven op slim leven en werken. Een van die mensen is onze eigen man in Brussel, Jochem van Stiphout. Hij weet als geen ander wat er in Brussel leeft en noemt ‘beter maken’ het huidige mantra van de Europese Unie. “Repareren en verbeteren wordt het devies van de lijn die de Europese Commissie eigenlijk al voor COVID-19 heeft ingezet”, benadrukt hij.
“Neem als voorbeeld een overstroming waardoor huizen onder water komen te staan. De Europese Commissie streeft in zo’n geval niet naar repareren zoals het was, maar naar een verbetering. Anders bouwen dus, op palen of op een andere plek, zodat het niet nog een keer kan gebeuren.”

Zorg voor veerkracht

Volgens Van Stiphout is resilience (veerkracht) tegenwoordig het toverwoord in Brussel. “Europa wil dat wij allemaal beter in staat zijn om externe schokken op te vangen. COVID-19 heeft laten zien dat we kwetsbaar zijn en daarmee een boost gegeven aan de plannen die er al lagen. Als je nu aan herstel gaat werken, zorg dan vooral voor veerkracht, zodat je niet bij de volgende tegenslag alsnog onderuit gaat. En vergis je niet. Of het nou gaat om meer hergebruik van materialen, over andere energiebronnen of een betere isolatie, de uitvoering is nationaal, maar de regels komen uit Brussel.”

"De uitvoering is nationaal, maar de regels komen uit Brussel"

Meld je nu aan!

Ook nieuwsgierig? Naar het verhaal van Van Stiphout? Of naar het verhaal van Jeroen Meeuwsen van Nationale-Nederlanden, die de impact van Smart Living op verzekeraars zal toelichten? Of naar de visie van Peet Sneekes van Cognizant, een wereldwijde dienstverlener die klanten helpt hun business-, operationele en technologiemodellen te transformeren voor het digitale tijdperk? Geef je meteen op en luister, praat, doe mee op 11 december. We beginnen om 10.00 uur.

 


Was dit nuttig?