Soepelere rapportageregels Solvency II voor verzekeraars

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
20-03-2020

Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (EIOPA) heeft de termijn voor de holistische effectbeoordeling in het kader van de lopende herziening van Solvency II met twee maanden verlengd tot 1 juni 2020. In de komende dagen maakt EIOPA details bekend over het uitstellen van aanvullende rapportage- en informatievereisten. Dit heeft de Europese toezichthouder gisteren bekend gemaakt.

Om verzekeraars operationele verlichting te bieden, roept EIOPA nationale toezichthouders, waaronder DNB, op flexibel om te gaan met de termijn waarbinnen verzekeraars toezichtrapportages moeten indienen. Verder beperkt EIOPA zelf haar informatieverzoeken en het overleg met de branche tot die onderdelen die nodig zijn om de impact van de huidige marktsituatie te beoordelen en te volgen.

Solvabiliteit en kapitaalpositie
Door het Europese toezichtsraamwerk Solvency II moeten alle Europese verzekeraars voldoende eigen vermogen aanhouden om aan hun verplichtingen te voldoen. Dit zogeheten risicogebaseerde solvabiliteitskapitaalvereiste stelt verzekeraars in staat aanzienlijke verliezen op te vangen, zelfs in een extreem scenario dat zich een keer in de 200 jaar zou kunnen voordoen.


Was dit artikel nuttig?