Skip to Content

Stichting Yannick: Mobiel zonder Mobiel

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Elke minuut komen er wereldwijd twee mensen om in het verkeer. Moet je dat eens goed op je laten inwerken: elke minuut twee mensen. Je moet er toch niet aan denken dat …?

Het overkwam Frank Frijns en Lauranne Jansen, de ouders van Yannick. Hun 21-jarige dochter werd op 31 maart 2016 aangereden door een bestuurder die, volgens het OM, op haar telefoon keek in plaats van op de weg. Yannick fietste na een hapje eten met een vriendin naar huis toen ze van achteren werd geraakt. Die nacht overleed ze.

Mondiaal probleem

De (recht)zaak rondom de dood van Yannick heeft veel stof doen opwaaien. “Afleiding in het verkeer is een mondiaal probleem”, zeggen de ouders van Yannick. Als hun dochter overlijdt, in 2016, is ongeveer een kwart van de verkeersdoden het slachtoffer van autobestuurders die met hun telefoon in de weer zijn in plaats van met het verkeer. En uit de cijfers over 2021 blijkt dat ruim een derde van de 582 verkeersdoden fietsers betreft.

Rechtbank

Uit onderzoek in de zaak van Yannick komt naar voren dat het “zeer aannemelijk is dat de bestuurster van de personenauto, die verantwoordelijk kon worden gesteld voor het noodlottige ongeval, werd afgeleid door het gebruik van haar mobiel”.
De rechtbank veroordeelde de bestuurster tot een taakstraf van 120 uur en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar. Volgens de rechtbank was er geen sprake van een misdrijf, omdat het bewijs ontbrak dat de bestuurster de mobiele telefoon daadwerkelijk gebruikte tijdens het ongeval.

Voorkomen

“Volstrekt onbegrijpelijk” noemen Frank en Lauranne die uitspraak, maar ze zijn en blijven strijdbaar. Om het verlies van Yannick nog enige betekenis te geven, zoeken ze geregeld de aandacht van de media. Ook is er regelmatig contact met de politiek en ze dienen een petitie in. Om “anderen het leed te besparen”, richten ze in maart 2018 de Stichting Yannick op.

Stichting Yannick

Stichting Yannick strijdt voor betere voorlichting, strengere handhaving en een aanpassing van de wet- en regelgeving om het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer terug te dringen.
Op 19 september organiseren Frank en Lauranne het event Mobiel zonder Mobiel. Ze hebben een interessant programma samengesteld rondom het thema Afleiding tijdens de verkeersdeelname. Na een lezing van Eva Kwakman (UvA) over haar onderzoek naar de beeldvorming van verkeersongevallen zal minister Mark Harbers (I&W) een toespraak houden en een kunstwerk onthullen. Ter nagedachtenis aan Yannick en alle andere verkeersdoden/slachtoffers.

Texel

Yannick had van haar passie, parachutespringen, haar beroep gemaakt. Ze woonde op Texel. Eén keer per jaar gaan haar ouders terug naar het Waddeneiland. Tijdens het event Mobiel zonder Mobiel gaat de documentaire Eenmaal per jaar over Stichting Yannick in première. Via deze link is de trailer te zien. 

Meer weten over en van de Stichting Yannick? Kijk op www.stichtingyannick.nl of op de speciale Facebookpagina.

Voorstelling SMART – Een onbewaakt ogenblik dat alles verandert
In samenwerking met theaterorganisatie Matzer heeft Stichting Yannick de voorstelling SMART gemaakt. Deze theatervoorstelling wordt alleen op locatie (bij een werkgever) gegeven en beoogt de veiligheidscultuur binnen het bedrijf te verbeteren. Na de voorstelling volgt een interactief gesprek met het publiek. Thema is afleiding in het verkeer.

Meer informatie is te vinden op www.matzer.org of via Marieke Simons.


Was dit nuttig?