Timmermans nieuwe Europese klimaatchef

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
13-09-2019

Frans Timmermans wordt in de nieuwe Europese Commissie (EC) de baas over de portefeuille klimaat. Dat is deze week bekendgemaakt door aanstaand EC-voorzitter Ursula von der Leyen. Dat er een hoop werk te verzetten valt, waaronder een Europese groene deal binnen 100 dagen, mag duidelijk zijn.

Europa klimaatneutraal

De inzet van Timmermans en Von der Leyen is hoog: Europa moet het eerste klimaatneutrale continent van de wereld worden. Een Europese groene deal moet duidelijk maken hoe Timmermans dit wil bereiken. Hij krijgt daarbij ondersteuning van partijgenoot Diederick Samson, die aan de slag gaat als kabinetschef van Timmermans.

Lange weg te gaan

Dat er nog een lange weg te gaan is, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De rekenmeester van overheid heeft de CO2-reductiecijfers van verschillende sectoren naast de klimaatdoelen gelegd. Wat blijkt: niet elke sector is even dicht bij zijn doel: vooral de industrie, de energiesector en de mobiliteitssector hebben nog een lange weg te gaan tot 2030. De financiële sector, die onlangs een eigen commitment aan het klimaatakkoord ondertekende, is druk doende in kaart te brengen op welke wijze de sector kan bijdragen aan de klimaatdoelen van Parijs.

Wereldwijde klimaatschade

Deze inspanningen zijn hard nodig. Om kwetsbare gebieden wereldwijd tegen extreem weer te beschermen, is een investering van ruim 1,6 biljoen euro nodig. Gebeurt dit niet, dan is de kans aanwezig dat in 2030 meer dan 100 miljoen mensen onder de armoedegrens terechtkomen door grote schade als gevolg van de klimaatverandering. Deze conclusies trekt Global Commission on Adaptation (GCA) in een rapport dat dinsdag verschenen is.

Toverwoord is samenwerken

Ondanks dat er nog veel onzeker is over de totale impact van klimaatverandering op onze samenleving, merken verzekeraars de gevolgen nú al bij schadeverzekeringen. Volgens het Verbond zal de schadelast blijven stijgen als de sector nu niet in actie komt, zowel op mitigatie als adaptatie. Denk daarbij aan duurzame en klimaatbestendige beleggingen, maar ook aan het verzekerbaar houden van risico’s, werken aan bewustwording en het stimuleren van preventiemaatregelen. “Maar dat lukt alleen door samen te werken”, benadrukte Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars tijdens de tweede werkconferentie klimaatimpact die in het teken stond van multidisciplinaire samenwerking.


Was dit artikel nuttig?