Timmermans tijdens hoorzitting: CO2 in 2030 verlagen naar 55%

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
11-10-2019

Frans Timmermans, de beoogde nieuwe Eurocommissaris voor klimaat, gaf tijdens zijn hoorzitting in het Europees Parlement (EP) aan dat Europa er waarschijnlijk niet aan ontkomt de uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 55% te verlagen ten opzichte van het niveau van 1990. Nu is het streven 50% tot 55%.

'Wij voeren momenteel een analyse uit en ik wil de resultaten daarvan nog even afwachten', zei Timmermans. 'Maar ik zal zeer verrast zijn als de uitkomst van deze analyses iets anders zal zijn dan dat het 55% moet worden.' De Europese Unie (EU) heeft de ambitie om mondiaal voorop te lopen bij de aanpak van klimaatverandering, maar moet daar alle lidstaten in mee krijgen. Echter, verschillende Oost-Europese lidstaten die nog afhankelijk zijn van traditionele energiebronnen, zoals steenkool, zetten een rem op dit proces. Een gevoelige situatie, waar Timmermans goed van doordrongen leek. Hij toonde veel begrip voor de zorgen over de kolenmijnregio’s in de Oost-Europese lidstaten en memoreerde aan de situatie in zijn geboorteland: 'Vijftig jaar geleden gingen daar de mijnen dicht. En Heerlen, Kerkrade en Brunssum horen nog steeds bij de armste gemeenten van Nederland.' Daarnaast hield Timmermans een pleidooi voor meer geld, ook vanuit Nederland, om de benodigde investeringen te doen in de opmars naar een schonere wereld.

Dombrovskis voor duurzame beleggingen en beter toezicht bitcoins

Een van de beoogde vice-voorzitters voor de Europese commissie is de Let Valdis Dombrovskis. Hij houdt in de nieuwe EC zijn huidige mandaat aan en daarmee de portefeuille Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie. Tijdens zijn ondervraging gaf hij aan dat hij het stimuleren van duurzame investeringen door de financiële sector als prioriteit ziet. Ook pleit hij voor een Europees toezichtmechanisme voor cryptovaluta.

Verstager aan de slag met datamonopolies en artificiële intelligentie

Margrethe Vestager, de Deense kandidaat-Eurocommissaris voor mededinging, wil graag verder aan de slag met de aanpak van verboden staatssteun. Daarnaast gaat zij kijken naar regels over de wijze waarop bedrijven data verzamelen. Ook komt zij voorstellen voor de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie.

Op 23 oktober wordt duidelijk wie onderdeel uitmaken van het nieuwe team van Eurocommissarissen. De meerderheid van de stemmen (helft plus één) is dan nodig om het nieuwe team goed te keuren.


Was dit artikel nuttig?