Tuchtraad publiceert uitspraken

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
20-02-2019

De Tuchtraad heeft vier nieuwe uitspraken gepubliceerd. Het gaat om drie ongegronde klachten en een doorverwijzing naar Kifid. De uitspraken zijn, geanonimiseerd en met een korte samenvatting, online terug te vinden.

2018-013
In uitspraak 2018-013 oordeelde de Tuchtraad wel dat de verzekeraar bij een letselschade beter kan kunnen communiceren en meer regie had moeten voeren op de schadeafwikkeling. Van bewuste vertraging in de schadeafwikkeling was echter geen sprake, onder meer omdat er tijdens de behandeling voorschotten betaald werden.

2018-014
In uitspraak 2018-014, eveneens een letselzaak, viel de verzekeraar eveneens geen tuchtrechtelijk verwijt te maken. De dossierbehandelaar mag bepalen wanneer medisch advies noodzakelijk is. Ook is niet te vermijden dat het slachtoffer enige druk ervaart tijdens de onderhandelingen om tot een vaststellingsovereenkomst te komen, zeker wanneer het slachtoffer wordt bijgestaan door een professionele belangenbehartiger. De druk mag echter niet ongeoorloofd worden.

2018-015
Ook uitspraak 2018-015 betrof een letselschade. In deze zaken waren er nog veel vragen over het materiële geschil en verwees de Tuchtraad de zaak voor verdere behandeling naar het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

2018-016
Tot slot had uitspraak 2018-016 betrekking op de gedragingen van de uitvoerder van rechtsbijstand. De Tuchtraad bevestigde in deze uitspraak nog eens dat de verzekeraar verantwoordelijk blijft voor de gedragingen van de uitvoerder. In dit specifieke geval werd geen grensoverschrijdend gedrag van de uitvoerder vastgesteld. De wederpartij in een geschil hoeft geen de-escalerende rol van de rechtsbijstandverlener van de verzekerde de verwachten.

Meer informatie en andere uitspraken zijn te vinden op www.tuchtraadfd.nl.

 


Was dit artikel nuttig?