Skip to Content

Uitspraak Geschillencommissie Kifid: bewaren onbewerkt kopie identiteitsbewijs toch toegestaan

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De Geschillencommissie van Kifid deed in januari 2022 uitspraak over het opvragen en vervolgens bewaren van identiteitsbewijzen in relatie tot de AVG. De betreffende bank mocht volgens Kifid wél opvragen, maar niet onbewerkt bewaren. Ondanks het bindende besluit ging de bank in beroep. En met succes. De oude uitspraak is onlangs opzij geschoven.

Onrust in financiële sector

Uit de uitspraak bleek dat de pasfoto op een identiteitsbewijs na ontvangst onleesbaar moest worden gemaakt. En ook moest er een watermerk worden aangebracht. Dat leidde tot veel onrust in de financiële sector, want banken en verzekeraars beschikken over zeer veel opgevraagde kopieën van identiteitsbewijzen. Als al die documenten voorzien moesten worden van een watermerk, zou dat hoge kosten met zich meebrengen.

Oude uitspraak van tafel

Ondanks het bindende besluit waarbij beroep niet mogelijk is, heeft ABN AMRO toch een manier gevonden om tegen de uitspraak in beroep te gaan. Op donderdag 9 februari heeft de Geschillencommissie van Kifid opnieuw een uitspraak gedaan. Wat blijkt? De bank mocht toch onbewerkte kopieën opslaan en bewaren. De oude uitspraak is door de Commissie van Beroep Financiële Dienstverlening opzij geschoven.

Dit geldt ook voor verzekeraars die in het kader van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) kopie identiteitsbewijzen opvragen en bewaren.


Was dit nuttig?