Keuzevrijheid blijft belangrijk voor zzp'ers

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
12-05-2019

Het is van groot belang dat keuzevrijheid voor zzp’ers zoveel mogelijk overeind blijft, ook als de overheid zou besluiten tot een verplichte basisverzekering voor zelfstandigen. De doelgroep is divers en de wensen lopen zo sterk uiteen, dat er behoefte blijft om een verzekering te kiezen die past.

Dat stelt Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars in reactie op een uitzending van De Monitor op 12 mei 2019 over de verzekerbaarheid van zzp’ers voor het arbeidsongeschiktheidsrisico (aov). Volgens Weurding is het mogelijk om de verzekeringsgraad sterk te verbeteren, door een combinatie van financiële prikkels met goede voorlichting en ondersteuning. Zo werkt het Verbond samen met het ministerie van sociale zaken aan een programma dat zelfstandigen helpt bij het maken van een passende en bewuste keuze.

Ook als zzp’ers en de overheid tot de conclusie komen dat een verplichte basisverzekering wenselijk is, dan is het essentieel dat het belang van zelfstandigen goed voor ogen wordt gehouden. Zo zouden zelfstandigen die al passend zijn verzekerd niet gedwongen moeten worden over te stappen naar een minder aantrekkelijke publieke variant.

Ook vindt het Verbond het heel belangrijk dat er nog iets te kiezen blijft voor zzp’ers die bewust ‘eigen baas’ zijn geworden. ,,Een publieke verzekering sluit natuurlijk nooit aan op alle wensen van elk individu. Een zelfstandige moet daarom altijd uit de publieke basisverzekering kunnen stappen en de optie houden om alsnog een verzekering af te sluiten die past bij zijn persoonlijke situatie’’, aldus Weurding.

Weurding beaamt dat de verzekeringsgraad van zelfstandig ondernemers (zzp’ers) voor het arbeidsongeschiktheidsrisico (nu zo’n twintig procent) fors omhoog moet. De optimale verzekeringsgraad ligt volgens het Verbond rond de vijftig procent van de zelfstandigen, omdat niet alle zelfstandigen zo’n verzekering nodig hebben bijvoorbeeld omdat hun inkomen te laag is of zij zzp’er zijn naast een dienstverband.


Was dit artikel nuttig?