Skip to Content

Veel botendiefstal in Amsterdam

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het wordt weer hoog tijd om de boot uit de stalling te halen. Als die er ten minste nog staat. In het afgelopen jaar hebben bijna 1.200 diefstallen van en (van)uit vaartuigen in ons land plaatsgevonden. Dat blijkt uit data die de politie deze week bekend heeft gemaakt.

Amsterdam blijkt voor botendieven nog steeds de hotspot van ons land te zijn, met 144 geregistreerde diefstallen. Op de tweede plaats staat Súdwest-Fryslân met 45. De meeste diefstallen zijn in juli 2022 geweest (163), op de voet gevolgd door juni (151) en augustus (146).

Let op je boot!

Gelukkig kunnen booteigenaren zelf veel doen om te voorkomen dat hun boot (of buitenboordmotor) verdwijnt. Naast tips als een goedgekeurd slot om de boot veilig vast te leggen, raadt de politie ook aan om een boot/buitenboordmotor te registreren. “Het komt nog te vaak voor dat iemand aangifte doet, maar onvoldoende informatie kan geven over het vaartuig of de motor. Vul de registratiekaart in en maak foto's. Helemaal als de boot bijzondere kenmerken heeft. Dat maakt de kans groter dat de boot of motor weer kan worden getraceerd.”

Dalende lijn

Opmerkelijk genoeg daalt het aantal (geregistreerde) diefstallen al jaren. De 1.184 van vorig jaar waren zelfs het laagste van de afgelopen tien jaar. Volgens een woordvoerder bij de politie is niet te achterhalen waar dat aan ligt. “Misschien is de aangiftebereidheid kleiner geworden?”

Heb je behoefte aan meer (preventie)tips? Kijk eens op de website van Kiwa.

 


Was dit nuttig?