Verbond eens met verscherpt toezicht

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
20-06-2019

Minister Cora van Nieuwenhuizen gaat verscherpt toezicht houden op het CBR. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft zij deze week dat ‘het niet goed gaat’. “Het CBR kampt met achterstanden, omdat het aantal aanvragen voor een gezondheidsverklaring van vooral 75-plussers enorm is toegenomen.” Het Verbond kan zich wel vinden in deze aanpak.

Een van de tijdelijke maatregelen die de minister voorstelt, is om de leeftijd van de groep die zich (nog) niet hoeft te laten keuren, van 75 naar 76 jaar te verplaatsen. Het Verbond steunt die maatregel. “Deze regeling zorgt er immers voor dat er meer ruimte komt om beroepsbestuurders en mensen met een aantekening op hun rijbewijs vanwege gezondheidsredenen, eerder te kunnen beoordelen”, reageert woordvoerder Paul Koopman. “Dat is in ons aller belang en bovendien is de regeling goed uitvoerbaar.”

Verkeersveiligheid
Volgens Koopman geldt de verschuiving van een jaar alleen voor mensen die geen aantekening hebben op hun rijbewijs. “Bestuurders die al wel een keuring moesten ondergaan in verband met hun gezondheid, vallen dus niet onder deze regeling. Sterker nog, zij kunnen nu juist eerder worden geholpen, doordat het CBR meer ruimte krijgt. Wij denken dat dat de verkeersveiligheid alleen maar ten goede komt.”
Minister Van Nieuwenhuizen is blij met de positieve houding en medewerking van verzekeraars. "Die medewerking is een eerste vereiste. Als de maatregelen er toe zou leiden dat mensen onverzekerd de weg op gaan, helpt het niks, want dat kun je natuurlijk nooit verwachten van automobilisten."


Was dit artikel nuttig?