Skip to Content

Verbond krijgt 95 tips over verzekeringsfraude

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Meld Misdaad Anoniem heeft in het afgelopen jaar 1.377 tips ontvangen over financieel-economische criminaliteit. Als daar signalen over verzekeringsfraude bij zitten, worden tipgevers vaak doorverwezen naar het Verbond van Verzekeraars. “Wij proberen iedere anonieme melding uiteindelijk weer door te sturen naar de betrokken verzekeraar, maar dat lukt niet altijd”, vertelt Roelof Visscher.

Visscher is manager bij het Centrum Bestrijding Verzekeringscriminaliteit. Hij heeft het aantal anonieme meldingen over mogelijke verzekeringsfraude in de afgelopen jaren zien toenemen. “In 2019 kregen wij bijvoorbeeld 50 tips doorgestuurd, terwijl dat er in 2021 en 2022 respectievelijk 94 en 95 waren.”

Eigen onderzoek

Hij benadrukt dat de financiële belangen soms heel groot kunnen zijn. “Zeker als het gaat om mogelijke fraude met verzuim-, letsel- of arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Als het ons lukt om een tip te koppelen aan de betrokken verzekeraar, dan kan die vervolgens zelf een eigen onderzoek instellen. Op die manier proberen wij met elkaar fraude en oplichting een halt toe te roepen.”

Coronapandemie

Meld Misdaad Anoniem (M.) stuurde dinsdag een persbericht over de jaarcijfers uit. Daaruit blijkt dat het aantal meldingen weer terug is op het niveau van voor de coronapandemie. Het meldpunt stuurde in 2022 in totaal 18.857 meldingen naar de politie en andere (opsporings)instanties, waaronder dus ook het Verbond van Verzekeraars.
De meeste meldingen gingen over drugs, gevolgd door geweld, gezochte verdachten en financieel-economische delicten. Dankzij de anonieme tips zijn minstens 3.046 verdachten opgespoord.


Was dit nuttig?