Verbond pleit voor vrije toegang tot voertuigdata

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
19-11-2019

Een ‘in-vehicle open access platform’. Daarvoor pleit Insurance Europe, de Europese koepelorganisatie voor verzekeraars waar ook het Verbond van Verzekeraars bij aangesloten is, in het recent ondertekende ‘Manifesto for fair digitalisation opportunities’.

Volgens Insurance Europe (IE) zijn consumenten eigenaar van de data die hun voertuig verzamelt. Zij zijn dan ook degenen die bepalen met welke partijen zij die data willen delen. Nu bepalen autofabrikanten welke informatie ze vrijgeven en welke niet. Daarom stelt IE in het 'Manifesto for fair digitalisation opportunities' voor om de afdracht van data op te nemen in wetgeving.

Eerlijk concurreren

Daarnaast vinden de opstellers van het manifest dat het niet delen van data de keuzevrijheid van consumenten in de weg staat. Ook is er volgens hen dan geen eerlijke concurrentie mogelijk tussen autofabrikanten en andere organisaties.

Verkeersveiligheid

Een ander aspect is de verkeersveiligheid, want het delen van data draagt bij aan de veiligheid op de weg. Maar bij datadelen is het belangrijk dat er ook merkonafhankelijke software kan worden ingebouwd in connected cars en dat alle software leidt tot dezelfde wijze van dataweergave. Want zonder afstemming wordt het lezen en begrijpen van data een bijna onmogelijke opgave.

Gelukkig staan verzekeraars in deze wens niet alleen. Daarom pleiten we zowel Europees als in Nederland met verschillende partijen voor het geven van toegang tot voertuigdata aan de consument en een eerlijk speelveld voor alle partijen.


Was dit artikel nuttig?