Verbond sluit zich aan bij Data Sharing Coalition

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
07-02-2020

De Data Sharing Coalition is officieel van start. Deze coalitie komt voort uit onderzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat om datadeelinitiatieven op te zetten waarmee belemmeringen voor het bedrijfsleven worden opgelost. “De aangesloten partijen kunnen van elkaar leren en structurele datatoepassingen creëren,” aldus Miranda Graftdijk, manager Dienstverlening bij het Verbond van Verzekeraars.

Ambitie

De coalitie werkt aan het mogelijk maken van cross-sectoraal datadelen tussen bedrijven en instellingen. Hierbij moet er controle blijven over de data door de rechthebbenden. Zo worden nieuwe kansen voor bedrijven en instellingen uit verschillende sectoren gerealiseerd. Dit initiatief is niet beperkt tot Nederland en wil ook een implementatiemechanisme bieden voor de nieuwe Europese datastrategie.

Generieke afspraken

Het realiseren van cross-sectorale use cases vraagt om betere interoperabiliteit tussen al bestaande, vaak sectorspecifieke, datadeelinitiatieven. Dit vergt generieke afspraken op het gebied van bijvoorbeeld technische standaarden, semantiek van data, juridische afspraken en betrouwbare, herbruikbare digitale identiteiten. Deze generieke afspraken worden in het harmonisatiecanvas van de Data Sharing Coalition vastgelegd.

Deelname Verbond

“Het Verbond doet mee aan deze coalitie, omdat wij geloven in het creëren van waarde uit betrouwbare data voor de maatschappij en voor de klanten van verzekeraars. Wij kunnen onze kennis, over het delen van data binnen onze sector, overdragen aan andere sectoren,” licht Graftdijk toe. Andersom kunnen verzekeraars volgens haar leren van de data-oplossingen in andere sectoren, bijvoorbeeld hoe een keten van processen efficiënt van dezelfde data gebruik maakt. “Dit samenwerkingsverband geeft ons toegang tot partijen waarmee wij dataprojecten kunnen uitvoeren, om van te leren en om structurele toepassingen te creëren.”

Datadeelinitiatieven

Een voorbeeld van een bestaand datadeelinitiatief is het Data Competence Centre (DCC) van het Verbond en samenwerkingspartners CIS en EPS/PV. Andere voorbeelden zijn iSHARE binnen de logistieke sector en MedMij, een initiatief om grip te krijgen op eigen gezondheidsgegevens.

Deelnemende partijen

De huidige 18 deelnemende partijen in de coalitie zijn: Equinix, FOCWA, GoFAIR Foundation, HDN, IDSA, iSHARE, KPN, MedMij, Netbeheer Nederland, NL AI Coalitie, SBR Nexus, SURF, Sustainable Rescue, Techniek Nederland, Thuiswinkel.org, UvA, Verbond van Verzekeraars, en Visma Connect.

De Data Sharing Coalition is een open en groeiend initiatief. Geïnteresseerde partijen zijn welkom om zich aan te melden voor deelname via info@datasharingcoalition.eu.


Was dit artikel nuttig?