Verbond sluit zich aan bij Nationale AI Coalitie

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
08-10-2019

Vandaag presenteert VNO-NCW de Nationale AI Coalitie. Deze coalitie is een samenwerking tussen overheid, onderwijs- en onderzoeksinstellingen die de inzet en ontwikkeling van AI-toepassingen in Nederland een flinke stimulans moet geven. Ook het Verbond van Verzekeraars neemt deel aan dit initiatief.

Inhaalslag

De coalitie, bestaande uit ruim zestig grote organisaties, wil in de komende zeven jaar ruim 1 miljard euro investeren in artificial intelligence (AI) in ons land. Nederland moet door middel van deze omvangrijke investering een inhaalslag maken, waardoor de achterstand ten opzichte van Duitsland, Frankrijk en Engeland wordt ingehaald. Deze landen hebben al eerder een visie ontwikkeld over de toekomst van AI. Zo ligt de focus van het bedrijfsleven en onderwijsinstellingen onder andere op het aantrekken van AI-talent. De uitdaging is daarnaast om talent vervolgens ook te behouden.

Bijdrage overheid

De coalitie verwacht dat de overheid ook een flinke investering zal doen, maar een garantie op een bijdrage is er momenteel nog niet. Wel staat vast dat ook zonder subsidie van de overheid de plannen van de Nationale AI Coalitie doorgaan.

Belang

Deelname aan deze nationale coalitie is ook voor verzekeraars van groot belang, omdat AI een steeds grotere rol speelt in productontwikkeling, het beter bedienen van de klant en het inschatten van risico's.


Was dit artikel nuttig?