Verzekeraars zien beheerste jaarwisseling

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
01-01-2021

Op basis van de eerste meldingen van stichting Salvage (opgericht door de gezamenlijke brandverzekeraars), politie en de brandweer lijkt de afgelopen jaarwisseling beheerster te zijn verlopen dan voorgaande jaren, meldt het Verbond van Verzekeraars. Niettemin vonden er talrijke incidenten plaats met onder andere materiële schade aan woningen en voertuigen. Een voorlopige inschatting van het totale schadebedrag aan particuliere woningen en auto’s door verzekeraars volgt op zeven januari.

Volgens de voorlopige schattingscijfers van stichting Salvage* verliep de jaarwisseling vrij rustig,  doordat het aantal branden met de vermoedelijke oorzaak vuurwerk beduidend lager ligt dan eerdere jaarwisselingen. Het aantal oproepen voor hulp na brand, lijkt volgens een eerste inschatting uit te komen op ongeveer 30% tot 35% ten opzichte van voorgaande jaren.

Autobranden

Volgens de politie vonden opvallend veel autobranden plaats in Midden- en West-Brabant. Het Verbond ziet een zorgelijke, stijgende trend. Algemeen directeur van het Verbond, Richard Weurding: “In onze registratie zien we de afgelopen jaren een flinke toename van het aantal autobranden, ook tijdens oud en nieuw gaan er auto's in vlammen op. Naast materiële schade, is de impact op het veiligheidsgevoel enorm. Het is in ieders belang dat de jaarwisseling zo veilig mogelijk verloopt. Alles wat daaraan bijdraagt, juichen wij toe.” De meeste schade ontstaat door illegaal vuurwerk, het onjuist afsteken van vuurwerk, brandstichting en vandalisme.

Kleine en middelgrote schade

Ondanks het vuurwerkverbod werd er volop vuurwerk en carbid afgestoken. Grotere incidenten deden zich onder meer voor in Joure en Deventer. In Joure resulteerde het afschieten van een carbidbom in een giertank in behoorlijke schade aan een hotel en een ander pand. In Deventer zorgde het ontploffen van een vuurwerkbom voor grote ravage, waarbij de ramen van twintig huizen uit de sponningen sloegen en verschillende garagedeuren compleet verwrongen zijn. In Rijswijk vond een explosie plaats nadat een caravan met gasflessen in brand was gestoken, de kleding van omstanders vatte hierbij vlam. In Tiel ging bovendien een school goeddeels in vlammen op. In gemeenten als Den Bosch en Veen zagen we dat er sprake was van maatschappelijke onrust en werden auto’s in brand gestoken, uiteindelijk moest ME worden ingezet.

Agressie tegen hulpdiensten

Hulpdiensten, zoals de politie en brandweer, werden dit jaar opnieuw slachtoffer van geweld in tal van gemeenten, zoals in Volendam, Amsterdam, Harderwijk en Almelo. “Het is aan de politiek om na te gaan met welke maatregelen we de veiligheid van de jaarwisseling kunnen waarborgen, zodat hulpverleners zonder problemen hun werk kunnen doen. Het is buitengewoon ernstig dat hulpverleners niet op normale wijze hun werk kunnen uitvoeren,” aldus Verbondsdirecteur Weurding.

Bekendmaking totale schadebedrag jaarwisseling op 7 januari

Het Verbond brengt op 7 januari een schatting naar buiten van de schade aan particuliere woningen (opstal- en inboedelverzekering) en auto’s, dit is een beperkt deel van de totale ontstane schade. Medische kosten vormen namelijk ook een deel van de schadelast, net als de (tijdens deze jaarwisseling) ontstane schade aan bijvoorbeeld bedrijven, scholen en kinderdagverblijven.

*Cijfers van de brandweer zijn niet vergelijkbaar met de cijfers van stichting Salvage. De brandweer gaat op álle meldingen af, waaronder ook autobranden, containerbranden en dergelijke. Salvage wordt door de brandweer alleen opgeroepen voor branden in woningen en bedrijfspanden waarbij de gedupeerde direct hulp nodig heeft.

 

 

Mediacontact

Iwanna de Jonge, woordvoerder
Telefoon: 070 - 3338638
Mobiel: 06 - 28267299
E-mail: i.de.jonge@verzekeraars.nl

Aandachtsgebied:

Veiligheid, woning, verkeer, klimaat, reizen, aansprakelijkheid, letsel, rechtsbijstand, volmacht, verzekeringsfraude

Was dit artikel nuttig?