Skip to Content

Vier van de tien mbo-studenten koopt weleens op afbetaling

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Veertig procent van de mbo-studenten koopt zo nu en dan tot vaak op afbetaling. En dertien procent van de mbo'ers geeft toe dat hij/zij momenteel financiële problemen heeft. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in geldzaken, dat in het kader van de Week van het geld is uitgevoerd onder 1.000 mbo-studenten.

Het thema van de Week van het geld is Van Doekoe tot Digi en gaat over de toenemende digitalisering van geld, zoals contactloos betalen, internetbankieren, digitale betaalverzoeken en online beleggen.

Fix je Risk

Door kinderen en jongeren te leren omgaan met geld, wordt de basis gelegd voor financiële zelfstandigheid op volwassen leeftijd. Daarom vinden er van maandag 28 maart tot en met vrijdag 1 april door het hele land tal van activiteiten plaats en geven medewerkers vanuit de financiële sector enkele duizenden gastlessen en workshops over geldzaken op basisscholen, het voortgezet onderwijs en in het mbo.
Zo geven medewerkers van (het Verbond van) verzekeraars tijdens de Week van het geld honderden Fix je Risk-gastlessen in de bovenbouw van de basisschool.

Meer aandacht voor het mbo

Naast aandacht voor het leren omgaan met geld in het basisonderwijs ziet Wijzer in geldzaken een toenemende behoefte onder mbo-studenten en docenten. Dit draagt ook bij aan het voorbereiden van studenten op de financiële verantwoordelijkheid die zij krijgen als zij 18 jaar worden. Diverse partners van Wijzer in geldzaken geven tijdens de Week van het geld gastlessen op mbo-scholen of hebben activiteiten gericht op deze doelgroep. Daarnaast besteedt NPO FunX de hele week aandacht aan het onderwerp op de radio en via hun online kanalen.

Belangrijkste uitkomsten onderzoek
Uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken blijkt verder dat veertien procent van de ondervraagde mbo-studenten handelt met cryptovaluta. In aandelen, obligaties, NFT’s, fondsen/indextrackers en CFD’s wordt door minder dan een tiende gehandeld. Het opbouwen van vermogen en ‘de spanning van investeren’ worden genoemd als de belangrijkste redenen om hierin te handelen/beleggen. Van de studenten die beleggen/handelen heeft 44 procent weleens veel geld verloren en twintig procent heeft weleens belegd/gehandeld met geld dat ze eigenlijk niet konden missen.
Sparen blijft onverminderd populair. Van de ondervraagde studenten heeft 79 procent een spaarrekening en 48 procent van de studenten is het (helemaal) eens met de stelling dat ze liever sparen, dan beleggen of handelen met cryptovaluta.

Opmerkelijk tot slot is dat 47 procent van de ondervraagden het (heel of redelijk) belangrijk vindt om ook met contant geld te kunnen blijven betalen. Online geldzaken regelen doet een deel zelf, maar hierbij krijgen ze nog vaak hulp van een ander. De meeste hulp krijgen ze bij het regelen van een zorgverzekering (zestig procent), terwijl belastingaangifte het minst wordt gedaan: 42 procent van de studenten doet dit niet, ook niet met hulp van anderen. De belangrijkste redenen zijn: geen nut (34 procent) en ik weet niet hoe het moet (29 procent).


Was dit nuttig?