Vooral ouderen slachtoffer bij woningbrand

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
12-09-2018

In de afgelopen tien jaar zijn er 311 personen omgekomen bij een woningbrand. De meeste daarvan zijn ouderen. Van de mannelijke slachtoffers is een derde 65 jaar of ouder. Van de vrouwelijke slachtoffers is dat iets meer dan 50%.

De belangrijkste oorzaak van een woningbrand is onvoorzichtigheid bij roken waardoor meubelstukken vlam vatten. Dit constateert het Instituut Fysieke Veiligheid in de trendanalyse 10 jaar fatale woningbranden onderzocht. Daarnaast komen zes op de tien woningbranden met dodelijke afloop door menselijk handelen. “Naast roken (26 procent) gaat het met name om ongelukken tijdens het koken (15 procent) en onoplettendheid bij open vuur (10 procent)”, aldus lector brandpreventie René Hagen.

Rookmelders onvoldoende effectief
Hagen geeft aan dat er een aantal lessen uit het onderzoek naar voren zijn gekomen. De aanwezigheid van een rookmelder in huis blijkt niet voldoende te zijn bij mensen die niet zelfredzaam of beperkt zijn. Een sprinkler die aangesloten is op een waterleiding zou een goede aanvulling kunnen zijn. Ook pleit hij voor het gebruik van minder brandbaar kunststofschuim in meubilair en matrassen.

Tenslotte geeft hij het advies om binnendeuren te sluiten voor het slapen gaan. Gesloten deuren zorgen ervoor dat de verspreiding van giftige rook, de grootste bedreiging bij brand, wordt beperkt. Hierdoor is de kans om sneller en veiliger te vluchten groter.

 


Was dit artikel nuttig?