Wie heeft best ontwikkelde verantwoord beleggingsbeleid?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
05-07-2019

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) heeft het verantwoord beleggingsbeleid van de 29 grootste verzekeraars in Nederland onderzocht. De verzekeraars zijn op een schaal van 0 tot 5 beoordeeld aan de hand van hun bestuur, beleid, implementatie en transparantie. Welke verzekeraar mag zich sinds 3 juli de meest duurzame en maatschappelijk verantwoorde belegger noemen?

Verzekeringsmaatschappij a.s.r. scoort het beste met een 4,5. De top drie bestaat verder uit Vivat (2) en NN en Achmea (gedeeld 3e plaats). VBDO heeft ook zorgverzekeraar Menzis bij de presentatie in het zonnetje gezet : met een 5e plaats bewijst deze verzekeraar met een veel kleiner beheerd vermogen goed te kunnen presteren. Een eervolle vermelding was er ook voor de snelste stijger vergeleken met de vorige benchmark: ZLM. Binnen twee jaar hebben zij zich opgewerkt naar een plaats in de middenmoot.

Snelle ontwikkeling

Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond, memoreert in het voorwoord van het VBDO-onderzoek, aan de snelle ontwikkeling die duurzaam en maatschappelijk verantwoord beleggen heeft doorgemaakt: “Een paar jaar geleden was het nog een hobby van een paar mensen op beleggingsafdelingen. Dat is vandaag de dag wel anders. Verantwoord beleggen is mainstream en krijgt aandacht op alle niveaus van een verzekeraar.”

Transparantie is het toverwoord

Binnen het Verbond en in het IMVO-convenant worden discussies over verantwoord beleggen gefaciliteerd en spreken maatschappijen elkaar aan op het gevoerde beleid. Transparantie is daarbij het toverwoord. Zo zijn er maatschappijen die goed beleid voeren, maar daar nauwelijks over communiceren. “Een gemiste kans, verzekeraars moeten juist laten zien waar ze mee bezig zijn”, aldus Weurding. “Voor zichzelf, voor NGO’s en de politiek, maar vooral voor de polishouders en daarmee de samenleving. Steeds meer polishouders willen weten wat er met hun premies gebeurd en zich goed kunnen voelen bij de keuze van hun verzekeraar.”

Independer neemt benchmark op in vergelijking

Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in de keuzes die consumenten maken. Ook bij financiële beslissingen. Daarom hebben de VBDO en Independer de handen ineengeslagen door de benchmark van de VBDO een plek te geven in de vergelijking van zorgverzekeringen bij Independer.

Benieuwd wat de score van uw maatschappij is? Bekijk de brochure van de VBDO-benchmark 2019.


Was dit artikel nuttig?