ZWiC en Schoonmakend Nederland slaan handen ineen

Op deze pagina staat ook informatie speciaal voor leden. Log in voor toegang of vraag een account aan.

De Stichting Zorg na Werk in Coronazorg, kortweg ZWiC genoemd, gaat samenwerken met de brancheorganisatie Schoonmakend Nederland. Doel is dat ook (nabestaanden van) schoonmakers die door hun werk op de IC terecht zijn gekomen of zijn overleden, een financiële bijdrage kunnen krijgen.

Om zoveel mogelijk gedupeerden te bereiken, doen de twee organisaties een oproep aan schoonmakers en/of nabestaanden om zich te melden bij Schoonmakend Nederland. De brancheorganisatie heeft daarvoor een helpdesk in het leven geroepen (073 648 38 50) die kan helpen bij het indienen van een aanvraag. Voorzitter Piet Adema noemt het “fantastisch” dat ZWiC zich nu ook specifiek richt op schoonmakers die betrokken zijn bij de coronazorg. “Onze schoonmakers staan – ook nu nog – samen met de andere zorgmedewerkers in de frontlinie om te zorgen voor een schone en hygiënische omgeving. De samenwerking met ZWiC getuigt van een enorme waardering voor onze collega’s en een erkenning van ons vak. Met elkaar gaan we alles op alles zetten om degenen die mogelijk in aanmerking komen voor een financiële bijdrage te bereiken en te ondersteunen bij een aanvraag.”

Eenmalige financiële bijdrage

Tot nu toe keerde de Stichting ZWiC 109 eenmalige financiële bijdragen uit: vijftien aan nabestaanden van zorgmedewerkers en 94 aan zorgmedewerkers die op de IC terecht zijn gekomen. De financiële bijdrage bedraagt € 30.000 in geval van IC-opname en € 50.000 in geval van overlijden.
Volgens Wietske Blom-Ham, die in de zomer het voorzitterschap van ZWiC op zich heeft genomen, is driekwart van de aanvragen afkomstig van (nabestaanden van) zorgmedewerkers met een verpleegkundige, verzorgende of helpende functie. “Op basis van de maandelijkse rapportages van het RIVM weten we echter dat veel andere zorgcollega’s ook zijn geraakt door corona. De samenwerking met Schoonmakend Nederland moet schoonmakers in de zorg een extra impuls geven om de weg naar ZWiC te vinden.”

Meer weten?

Sinds haar oprichting heeft ZWiC steun in praktische en/of financiële zin gekregen van vele individuele donateurs en partijen, waaronder het Verbond van Verzekeraars. Meer informatie? Kijk op www.geefvoorzorgverleners.nl


Was dit artikel nuttig?