Skip to Content

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Waar is het Verbond goed in? Die vraag stelden mijn collega Pieter Adriaanse en ik onszelf tijdens de voorbereiding van Module 3 ‘Duurzame transitie en ESG’ van het PE-programma voor executives en commissarissen. Het is de verbinding die wij als branchevereniging kunnen maken tussen verzekeraars, de politiek en de maatschappij. En die verbinding is hard nodig voor een duurzame samenleving.

Verbinding

In mijn werk merk ik dat de verzekeringssector als geen ander is doordrongen van de noodzaak om Nederland klimaatbestendiger te maken. Verzekeraars ervaren namelijk nu al de gevolgen van klimaatverandering. Meer extreem weer leidt tot meer schade die gepaard gaat met veel leed bij burgers en bedrijven. Verzekeraars voelen dus een intrinsieke motivatie, maar kunnen het niet alleen. En daar komen wij, de branchevereniging, om de hoek kijken. Want wij maken de verbinding tussen verzekeraars, de politiek en de maatschappij. Wat doet het Verbond? Wat doen verzekeraars en wat doen anderen?

Hoe ver ga je?

Pieter en ik hebben een aantal sessies gegeven. En één van de discussies die we voeren met deelnemers is hoe ver verzekeraars moeten gaan in hun rol bij het duurzamer maken van de samenleving. Bij beleggingen voeren bijna alle verzekeraars een actief beleid door engagement of uitsluiting. Maar hoe zit het met verzekeringsproducten? Dat blijkt ingewikkelder. Verzekeraars helpen klanten om zich voor te bereiden op klimaatverandering. Of ze stimuleren hen om te verduurzamen, bijvoorbeeld via de hypotheek. Maar stoppen met het verzekeren van fossiele auto’s gaat voor velen nog een stap te ver. Ga je voor een fossiel vrije wereld? Stop je met het verzekeren van fossiele voertuigen? En wat betekent dat voor klanten met een smalle beurs? Het zijn vragen die leven in de maatschappij. En in de verzekeringssector. En het zijn dus ook vragen die wij behandelen.

Wapens

Dit soort vragen geldt overigens niet alleen voor klimaat. Een ander actueel thema dat aan de orde komt, is het beleid van verzekeraars voor investeringen in wapens. Het zal je niet ontgaan zijn dat door de huidige internationale spanningen er een steeds groter beroep wordt gedaan op de samenleving om meer te investeren in wapenfabrieken en munitie. Ook verzekeraars horen die oproep. Veel partijen kijken naar de ongeveer 450 miljard euro die Nederlandse verzekeraars beheren. Kan een deel van dat geld niet naar de wapenindustrie?, vragen partijen in de Tweede Kamer en hoge militairen zich hardop af.

Tegelijkertijd verschijnen er rapporten van NGO’s die verzekeraars aanspreken op hun investeringsbeleid. Ze nemen het verzekeraars kwalijk als wapens van bedrijven waarin zij hebben geïnvesteerd in verkeerde handen zijn gevallen. Veel verzekeraars zijn daarom in het verleden gestopt met investeren in wapens. Moet dat nu veranderen? Wat is onze rol hier eigenlijk? En moeten we daarover communiceren? Dit soort vragen leven in de maatschappij. En dus ook in de verzekeringssector. En dus behandelen wij ze samen met de sector.

Op zoek naar antwoorden

Terugkijkend op de sessies die inmiddels zijn gepasseerd; ik vind ze ontzettend inspirerend! Ik besef dan weer even hoe maatschappelijk betrokken onze sector is. En hoe snel de actualiteit invloed heeft op beleid en dienstverlening van een verzekeraar. Tegelijkertijd is een antwoord geven op al die vragen niet makkelijk. En de dilemma’s zijn niet altijd zwart/wit. Maar het voeren van soms pittige discussies en het bieden van praktische handvatten helpt. En dat is precies wat deze module biedt. Er staan er nog drie op onze agenda, waar ik erg naar uitkijk. Wil jij er ook bij zijn? Schuif dan aan op 25 april, 27 mei of 11 juni.

Dennis Heijnen is beleidsadviseur Financieel-Economisch Beleid bij het Verbond van Verzekeraars en verzorgt samen met Pieter Adriaanse, manager Afdeling Algemene Beleidszaken, Module 3 van het PE-programma 2023-2024. Dé permanente educatie van Nyenrode en het Verbond voor executives en commissarissen in de verzekeringssector.


Was dit nuttig?