Skip to Content

Preventietips extreem weer

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Meer over klimaat


Meer weten over wat het Verbond van Verzekeraars doet op het gebied van klimaat(verandering)? Bekijk dan onze themapagina Klimaat.

Infographic verzekerbaarheid klimaatrisico's


Welke schade door extreem weer is verzekerd? En: welke schade niet? Dat zie je in één oogopslag in de Infographic verzekerbaarheid klimaatrisico's.

Ons klimaat verandert. Dat merken we door extremer weer zoals fikse hagelbuien, hevige neerslag of juist langere periodes van droogte. Het toenemende extreme weer zorgt voor meer overlast en schade bij particulieren, ondernemers en bedrijven. Denk aan ondergelopen straten, huizen en bedrijfspanden vanwege te veel neerslag in korte tijd. En daarnaast herinnert iedereen zich de hevige storm in januari 2018 nog wel, waarbij zelfs daken van gebouwen werden geblazen. Om burgers en bedrijven te helpen zoveel mogelijk schade door noodweer te voorkomen, delen we op deze pagina preventietips.

Particulier

Het voorkomen van schade is natuurlijk altijd beter dan herstellen. Doe je voordeel met deze preventietips, zodat je goed voorbereid bent op noodweer. Het bespaart je schade en gedoe.

Bekijk de preventietips per weertype:

Heb je toch schade door extreem weer? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je verzekeringsadviseur of de verzekeraar. Zij helpen je op weg en zorgen voor een correcte schadeafwikkeling.

Zakelijk

Door de juiste preventieve maatregelen te treffen, kun je jouw onderneming schade en gedoe door extreem weer besparen. Een voorbeeld daarvan is een abonnement op een weerstation die ver van tevoren waarschuwt voor zware weersomstandigheden. Zo kun je op tijd schadebeperkende maatregelen nemen.

Calamiteitenplan

Zorg daarnaast voor een (rampen)calamiteitenplan. Onderzoek welke risico's jouw bedrijf loopt en zoek naar oplossingen zoals bijvoorbeeld uitwijkmogelijkheden, extra preventieve voorzieningen en maak vooraf afspraken met leveranciers, personeel en de gemeente.

Hieronder de preventietips voor ondernemers en bedrijven onderverdeeld per weertype:

Neem bij schade door extreem weer zo snel mogelijk contact op met de verzekeringsadviseur of verzekeraar. Maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen.

Meer nuttige tools

Naast de bovenstaande tips om het risico op schade door extreem weer te verkleinen, zijn er nog meer nuttige tools op het gebied van ruimtelijke adaptatie. In de afgelopen jaren hebben allerlei organisaties hulpmiddelen ontwikkeld. Op de website ruimtelijkeadaptatie.nl zijn deze initiatieven overzichtelijk weergegeven. Om je een idee te geven van de verschillende initiatieven, lichten we er een paar uit.

Risico's per bedrijfstak

In de Nationale klimaatadaptatiestrategie (2016) zijn de gevolgen van klimaatverandering voor vier klimaattrends in vier bollenschema’s opgenomen. In december 2018 is de NAS-adaptatietool gelanceerd. Met deze interactieve tool kun je zelf een bollenschema samenstellen, die past bij jouw werkterrein of probleem. Gebruikers kunnen in drie stappen een selectie van klimaattrends, sectoren, impact en aard samenstellen. Bijvoorbeeld voor hitte en droogte bij infrastructuur, energie en IT/Telecom.

Risico's per gebied

De Klimaateffectatlas geeft je een eerste indruk van de (toekomstige) dreigingen van overstromingen, wateroverlast, droogte en hitte in jouw gebied. Met de zoomfunctie heb je de mogelijkheid om naar je eigen gemeente in te zoomen. Voor elk van de thema’s zijn verschillende kaartlagen beschikbaar. Voor bodemdaling (waarvan de gevolgen vaak niet verzekerd!) is ook de Bodemdalingskaart beschikbaar.

Toolbox Amsterdam Rainproof

Amsterdam Rainproof biedt een toolbox met allerlei concreet te nemen maatregelen voor gebouw en terrein.

Tips Techniek Nederland

Op de website van Techniek Nederland vind je tips om wateroverlast en waterschade te voorkomen.

Brochure Stichting RIONED

Deze brochure van Stichting RIONED geeft aan hoe de riolering werkt, hoe veel voorkomende problemen ontstaan en op welke wijze deze zijn op te lossen. Speciaal toegespitst op bedrijven.

Toepassingen tijdelijke waterkeringen

Amsterdam Rainproof geeft een opsomming van nuttige producten bij wateroverlast, zoals tijdelijke waterkeringen.

Laatst gewijzigd op: 31-3-2023