Brexit: Dekkingsgebied na 31 januari

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
31-01-2020

Vandaag, klokslag middernacht, verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU. Wat betekent dit nu precies?

De Brexit zorgt er in ieder geval voor dat het VK na vandaag (31 januari) geen onderdeel meer uitmaakt van de Europese Unie’. Wij raden verzekeraars aan klanten te adviseren hun verzekeringsvoorwaarden te controleren op de formulering van het dekkingsgebied en daarmee het verzekerde risico voor WA- transport-, reis- (geneeskundige zorg), AVB-verzekeringen en productaansprakelijkheidsverzekeringen. Vervolgens kan de verzekeraar aangegeven of het VK al dan niet tot het dekkingsgebied van de betreffende verzekering behoort. WA-verzekeraars moeten zich in ieder geval blijven voorbereiden op een no-deal scenario waarin zij een aanzienlijk aantal groene kaarten moeten verstrekken en/of vervangen. Nederlandse automobilisten wordt geadviseerd de groene kaart mee te nemen als bewijs van dekking.

Na 31 januari

Verder verandert er na 31 januari, tijdens de transitieperiode niet veel. Deze periode duurt tot 31 december 2020 en kan met maximaal twee jaar verlengd worden, mits zowel de EU als het VK daartoe vóór 1 juli van dit jaar besluiten. Voor handel en personen blijven de regels hetzelfde: vrij verkeer van personen en van handel in goederen en diensten. Tegelijkertijd zijn de 73 Britse Europarlementariërs verdwenen uit het Europees Parlement en daalt het aantal zetels van 751 naar 705 . Nederland krijgt er drie zetels bij, die na de Europese verkiezingen in mei vorig jaar al verdeeld zijn (VVD, PVV en FvD krijgen er elk 1). Het VK is tijdens de transitieperiode gebonden aan alle EU-regelgeving. Tijdens de transitieperiode onderhandelen de EU en het VK over een handelsakkoord, waarover tot op heden nog niets vastligt. Ligt er eind van dit jaar geen akkoord? Dan zijn de VK en de EU alleen gebonden aan de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Dat is een ‘No Deal’-scenario: importtarieven en (strenge?) controle bij de grenzen.

Brexit en Nederland

Geen harde Brexit, dus voorlopig geen noodscenario’s. Het blauwe ‘Brexitmonster’ blijft bestaan. Het Verbond houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en informeert haar leden via de Brexit-pagina.

 


Was dit artikel nuttig?