Skip to Content

Brexit: voorbereidingen kabinet op laag pitje

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Nu bekend is geworden dat het Verenigd Koninkrijk naar verwachting per 31 januari (na ratificatie terugtrekkingsakkoord) de EU zal verlaten, acht het kabinet de kans op een ‘no deal-Brexit’ op 1 februari 2020 nihil. Daarom heeft het kabinet besloten de noodzakelijke voorbereidingen op een harde Brexit voorlopig op een laag pitje te zetten.

Dit betekent dat het kabinet verdere voorbereidingen op een harde Brexit in ieder geval tot het einde van het jaar niet nodig acht. De Europese Commissie heeft eind 2018 reeds maatregelen genomen over de clearing van derivaten. Verschillende verzekeraars hebben reeds alternatieven gevonden voor Londen op het Europese vasteland in bijvoorbeeld in Frankfurt of Parijs.

Volgen relevante ontwikkelingen nauwgezet

Het Verbond volgt de ontwikkelingen over de onderhandelingen (met name op het vlak van diensten) op de voet en over hoe de Brexit en het bijbehorende handelsakkoord er uiteindelijk uit komen te zien. Het kabinet zet in op de best mogelijke uitkomst, maar houdt er rekening mee dat er eind 2020 een beperkter akkoord ligt dan het kabinet wenselijk acht. Een dergelijk scenario heeft Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ook benoemd in een toespraak tijdens haar bezoek aan Londen op 8 januari.

Het Verbond informeert de leden tijdig over relevante ontwikkelingen via de nieuwsbrief en de Brexit-webpagina.


Was dit nuttig?