Skip to Content

Effectief leiderschap: maak jij alles bespreekbaar?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Wat krijg jij zelf of samen met collega’s voor elkaar? Dát is waar effectief leiderschap over gaat. Iets voor elkaar krijgen doe je door te zeggen wat jou opvalt en verbaast. Klinkt simpel, maar niet alle young professionals durven alles op tafel te gooien. Herkenbaar? Martin Otter (trainer bij Otter & Van Saane) helpt je, zodat jij wordt gehoord en impact maakt.

Otter bekijkt leiderschap vanuit de persoonlijke kracht van mensen. Het is volgens hem dan ook overal in organisaties aanwezig. Toch ziet hij dat niet iedereen helemaal tot zijn recht komt in zijn werk. Hoe komt dat toch? Vraag je jezelf misschien af. Dat komt omdat effectief leiderschap vraagt om krachtig en zuiver communiceren over jouw ideeën en wat jou opvalt. Als je dat doet, laat je zien wat jouw toegevoegde waarde is. “Het is misschien een gekke vraag, maar vraag je eens af waarom een organisatie beter functioneert met jou aan boord.”

Sociale wenselijkheid

“Veel mensen denken dat leiderschap draait om het strategisch beïnvloeden van anderen. Ik denk daar anders over. Veel belangrijker is dat je zo communiceert dat anderen zich niet aangevallen voelen en met interesse naar je luisteren,” vertelt Otter. Hij begrijpt goed dat het niet altijd makkelijk is om je uit te spreken. Maar al te vaak neemt jouw innerlijke criticus het stuur over met de bekende boodschappen: Kan ik dit nu wel zeggen? Ik ben pas net in dienst, ik kijk eerst wel hoe het hier gaat. Ik zie het vast verkeerd en ga zo maar door.

“Ik vind het jammer dat de spontaniteit en frisse blik van jonge mensen na een tijdje slijt. Dat komt meestal door de grote, behoudende massa in een organisatie. Daardoor luisteren collega’s niet echt naar je. Ze doen iets altijd al op een bepaalde manier, en nu dus ook”, merkt Otter op. De vraag is dus hoe jij ervoor zorgt dat je wel wordt gehoord en daarmee kan bijdragen aan een betere organisatie én een betere wereld.

"Verwonder je en deel het met anderen. Zo laat je zien waar jij voor staat."

Maak alles bespreekbaar

Leiderschap en impact maken begint volgens Otter bij de manier waarop je communiceert. “Het is de kunst om dat wat jou opvalt of frustreert van verschillende kanten te bekijken. Wees objectief en realiseer je dat andere mensen andere ideeën kunnen hebben dan jij. Dat is niet erg. Onderzoek ook constant bij jezelf wat werkprocessen of projecten waar jij vraagtekens bij zet met jou doen. Ervaar je weerstand, frustratie of boosheid? Wees objectief, onderzoekend en spontaan. Verwonder je en deel het met anderen. Zo maak je alles op een prettige manier bespreekbaar en laat je zien waar jij voor staat.”

Martin Otter

Spannend

Otter weet uit zijn ervaring als trainer, coach en als medewerker dat iets bespreekbaar maken soms spannend is. Dat geldt voor jong en oud. “Maar bedenk je eens…, wat is het ergste dat kan gebeuren? Soms begrijpt iemand je niet meteen. Of misschien wordt iemand boos. Nou, dat valt best mee toch?”
Goh, wat interessant!

InsurTalent Network-event

Op donderdag 12 mei is Otter gastspreker bij het InsurTalent Network-event bij Univé. Hij leert je hoe je jouw spontane en frisse blik vasthoudt. Hoe je onderzoekend en krachtig communiceert met teamleden, managers en directieleden zodat jouw inbreng wordt gewaardeerd. “Op eieren lopen is niet nodig. Maak fouten en deel je ideeën. Dan hoor je straks veel vaker: Goh, wat interessant!” verzekert hij.


Was dit nuttig?