Forse toename van miljoenenbranden

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
02-08-2019

Stichting Salvage, die na een calamiteit namens de Nederlandse brandverzekeraars persoonlijke hulp biedt en de schade beperkt, is in de eerste zes maanden van 2019 bij 47 miljoenenbranden ingezet. Dat betekent een toename van ruim een kwart ten opzichte van een jaar eerder.

Salvage kan “niet direct” een verklaring geven voor de stijging. “Het totaal aantal Salvagemeldingen lag dit eerste half jaar 0,7% lager dan in 2018. Wel was juni een drukke maand met extreme warmte en veel onweersbuien.” De stichting denkt dat de extreme weersomstandigheden in een enkel geval de oorzaak zijn geweest van een miljoenenbrand. Verder zijn werkzaamheden, accu’s, menselijk handelen en elektra mogelijke oorzaken van deze grote branden die meer dan een miljoen euro schade opleveren.

Meer woningen betrokken

Opmerkelijk is, volgens een woordvoerder, dat dit halfjaar meer woningen zijn betrokken dan in 2018. “Het ging daarbij om woonboerderijen en kapitale villa’s c.q. monumentale panden. Twee derde ging totaal verloren.”

Stichting Salvage wordt bij de meeste branden, die van enige betekenis zijn, ingezet. De cijfers geven dan ook een goed totaalbeeld. De stichting is in 1986 opgericht vanuit een samenwerkingsverband van de gezamenlijke Nederlandse brandverzekeraars en werkt met een landelijk netwerk van Salvagecoördinatoren. Zij worden op verzoek van de meldkamer van de brandweer ingeschakeld voor hulp aan gedupeerden, het beperken van schade en werkzaamheden namens de brandverzekeraars. De waardering door gedupeerden is al jarenlang zeer hoog.


Was dit artikel nuttig?