Skip to Content

In Hoger beroep: Mag OM vervolgen op basis van onderzoek door verzekeraar

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Morgen speelt voor het gerechtshof in Den Haag in een drietal zaken de vraag of het Openbaar Ministerie (OM) verdachten mag vervolgen op basis van een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van verzekeraars naar verzekeringsfraude. Het Verbond kijkt met belangstelling uit naar de uitspraak, die wordt op 27 januari verwacht.

De rechtbank oordeelde eerder dat het OM in deze zaken niet-ontvankelijk was. Tegen dat oordeel ging het OM in hoger beroep.

Juridisch oordeel

Doel van de rechtszaken is om een juridisch oordeel te krijgen van het Gerechtshof  over de privaat-publieke samenwerking tussen verzekeraar en het OM. En meer specifiek: of de dossiervorming door fraudeonderzoekers van private partijen voldoende en adequaat is om verdachten strafrechtelijk te kunnen vervolgen.  

Experiment

Verzekeraars ontdekten ook in 2020 weer veel gevallen (circa 13.000) van fraude. De strafrechtelijke onderzoeken van veel verzekeringsfraudezaken blijven echter vaak liggen. Het OM heeft daarom samen met de politie en de verzekeringsbranche in 2017 afspraken gemaakt. Doel daarvan is om te onderzoeken hoe de expertise en capaciteit van verzekeringsmaatschappijen kan worden ingezet voor zaken waarin verzekeringsfraude wordt vermoed.

Lees ook het bericht van het OM


Was dit nuttig?