Skip to Content

Toolbox voor duurzaam beleggingsbeleid

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Laten we maar gewoon met de deur in huis vallen. Afgelopen zomer is er een einde gekomen aan het IMVO-convenant. Exact vijf jaar nadat Verbondsdirecteur Richard Weurding namens alle leden zijn handtekening zette. Tijdens die vijf jaar zijn er veel tools ontwikkeld en handreikingen geschreven die het Verbond handig op een rijtje heeft gezet op verzekeraars.nl.

IMVO-voorzitter Kees Vendrik zei het een jaar geleden al zo mooi: “de finish is in zicht, maar verzekeraars zijn natuurlijk niet ineens klaar met de wereld als het convenant afloopt”. Integendeel, want de aandacht en noodzaak voor het verduurzamen van het beleggingsbeleid neemt alleen maar toe.

Samenwerking

Naast wetgeving die vooral vanuit Brussel op de sector afkomt, zet het Verbond in op het ondersteunen van de sector. Hoe kunnen verzekeraars elkaar helpen? En versterken? Op dit moment wordt de nieuwe toekomstige samenwerking vormgegeven. Daarnaast ligt de focus voor álle verzekeraars op 'de basis in orde houden'. Iedere verzekeraar moet voldoen aan de internationale richtlijnen voor een verantwoord beleggingsbeleid. Zeker met wetgeving in aantocht. Maar er is meer.

Thema’s

In het IMVO-convenant hebben de diverse betrokken partijen namelijk afgesproken dat ze ook graag aandacht wilden besteden aan thema’s die niet of onvoldoende in die internationale richtlijnen zijn opgenomen. Denk aan biodiversiteit, dierenwelzijn of gendergelijkheid. Voor alle thema’s zijn de afgelopen jaren beleggingsraamwerken gemaakt. Uiteraard zijn deze ook terug te vinden op onze website.

Veel geleerd en veel gedaan

Vijf jaar IMVO heeft ons ook het nodige geleerd. Nieuwsgierig naar die geleerde lessen? Lees er meer over in de Geleerde lessen uit casussessies. Of bekijk de lange lijst met handreikingen over hoe je de transparantie over je beleggingsbeleid kan verbeteren.

Terugkijken?

Liever kijken in plaats van lezen? Ook dat kan. Veel webinars zijn gewoon nog terug te zien. Daarnaast hebben we de nodige video’s op YouTube opgeslagen, bijvoorbeeld de sessie Europese wetgeving en het IMVO-convenant (juni 2022).

Toolbox

En neem gerust een kijkje in de toolbox voor een duurzaam beleggingsbeleid op de speciale IMVO-pagina op onze website. En wil je meer weten over het convenant? Bekijk dan de website over het IMVO-convenant Verzekeringssector.


Was dit nuttig?