Skip to Content

Van Jongeren Innovatie Programma (JIP) tot Gouden Lotus Award

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

“Door mijn JIP-ervaring ben ik gevraagd om mee te werken aan een nieuwe overlijdensrisicoverzekering (ORV) voor huurders.” Christiane van der Tol (Scildon) leerde innoveren tijdens het JIP 2020 en nam op 3 juni met haar projectleden de Gouden Lotus Award in ontvangst voor de Scildon Huurverzekering. Welke innovatie skills kwamen goed van pas?

Gefeliciteerd met deze award! Hoe voelt dat?

“Fantastisch, ik ben zo blij! Zojuist is InFinance hier op kantoor geweest om de award aan ons uit te reiken. Deze dag ben ik eigenlijk vrij, maar hier maak ik natuurlijk tijd voor. Al om 11:00 uur knalde de kurk van een enorme champagnefles. Vandaag is het feest!"

Was het een verrassing?

“Ja. Dat komt omdat de andere genomineerde verzekeringen in de categorie Innovatie Verzekeringsoplossing al een tijdje bestaan, en onze Scildon Huurverzekering is nog geen twee maanden geleden gelanceerd. Dat financieel adviseurs ons nomineerden was dus al leuk, maar winnen hadden we echt niet verwacht. Helemaal bijzonder is dat we eigenlijk eerder live wilden gaan. Maar doordat de testfase iets langer duurde dan gepland, werd het iets uitgesteld. Door die vertraging viel de lancering gelijk met de start van de Gouden Lotus Awards 2022. Achteraf gezien was de timing dus zo slecht nog niet.”

Christiane van der Tol, Scildon

Wat maakt deze verzekering innovatief?

“De maandelijkse uitkering is uniek. Bij een ‘normale’ ORV keert een verzekeraar namelijk het verzekerd bedrag in één keer uit. Als een partner overlijdt, kunnen nabestaanden met dat geld een deel van de hypotheek aflossen. Daardoor worden de maandlasten lager. Voor een huurder is dat niet handig. Als een partner overlijdt, moeten de nabestaanden nog steeds dezelfde huur betalen. Daarnaast heeft diegene dan ineens een heel groot bedrag op zijn rekening staan. Een maandelijkse uitkering is daarom een goede oplossing voor huurders. Ook kunnen verzekeringsnemers zelf de duur van de uitkering bepalen met een maximum van 10 jaar.”

“Binnen 3 dagen stond de teller al op ruim 70 ideeën”

Hoe kwamen jullie op dit idee?

“We wilden innoveren en waren op zoek naar een nieuw product dat aansluit bij de behoefte van consumenten. Een jaar geleden riep Scildon alle medewerkers op om zoveel mogelijk ideeën aan te dragen. Omdat wij een kleine organisatie zijn waar mensen vaak lang werken, was het spannend of er genoeg frisse blikken zouden zijn, maar binnen 3 dagen stond de teller al op ruim 70 ideeën! Uiteindelijk zijn er 5 gepitcht aan een interne jury en bleef de ORV voor huurders over. Daarvoor werd een projectgroep opgericht.”

En hoe ben jij in die projectgroep terecht gekomen?

“Door mijn JIP-ervaring ben ik gevraagd om mee te werken. Daarnaast heb ik ook al aan een ander innovatieproject meegedaan en vind ik heel leuk om ideeën aan te dragen en uit te werken. Zo heb ik als relatiebeheerder veel contact met klanten en adviseurs. Die kennis neem ik bijvoorbeeld mee in het verbeteren van ons klantportaal. Meewerken aan de huurverzekering was trouwens wel de eerste keer dat ik van a tot z betrokken was bij de ontwikkeling van een nieuw verzekeringsproduct.”

“Laat je niet ontmoedigen door beren op de weg”

Als je terugkijkt op jouw deelname aan het JIP 2020. Welke kennis en ervaring kwam goed van pas tijdens dit innovatieproject?

“Dat je je niet uit het veld moet laten slaan als het even tegenzit. Tijdens het innoveren zet je stappen vooruit, maar tegelijkertijd ook achteruit. Daardoor moet je steeds terug naar de tekentafel en dat is soms frustrerend. Het JIP heeft mij geleerd om me niet te laten ontmoedigen door beren op de weg. Deze mindset heb ik tijdens dit innovatieproject met collega’s kunnen delen.”

“Daarnaast leerde ik werken met tools als het Scoping Canvas, het Challenge Statement, de Concept card en het Concept Model Canvas. Dit soort tools gebruikten we ook voor de ontwikkeling van de huurverzekering. En ten slotte is het heel erg leerzaam om samen te werken met mensen uit andere functies. Want waar ik niet aan denk, daar denkt een ander wel aan.”

Hoe nu verder?

“Onze huurverzekering is een basisproduct. Er staan al een aantal productverbeteringen op ons wensenlijstje, dus het projectteam blijft bestaan. We willen bijvoorbeeld de integratie van huurverhogingen toevoegen. Maar eerst is het tijd voor promotie. De kop is er overigens wel al af, want de eerste Scildon Huurverzekeringen zijn gesloten.”

Jongeren Innovatie Programma 2022
Ook in 2022 organiseert het Verbond van Verzekeraars het Jongeren Innovatie Programma, een intensieve innovatietraining voor young professionals in de verzekeringssector. Nieuwsgierig naar deze training en de 10 duurzame innovaties van de vorige JIP-editie? Neem dan een kijkje op verzekeraars.nl/JIP.


Was dit nuttig?