Skip to Content

Jongeren Innovatie Programma (JIP)

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het JIP is een intensieve innovatietraining voor young professionals in de verzekeringsbranche. Tijdens dit traject van zo'n drie maanden wordt de innovatiekracht uit verschillende verzekeringsmaatschappijen gebundeld om zo klantgerichte, toekomstbestendige innovaties te ontwikkelen. Tijdens de 7e editie in 2022 (sept-dec) leerden de deelnemers innoveren binnen het thema 'duurzaamheid'.

 

Je kunt deze video alleen afspelen als je onze marketingcookies accepteert.
Dat is niet onze keuze, maar het gevolg van wetgeving. Wij gaan uiteraard netjes met je gegevens om.

Ambitie en doelen

Tijdens het JIP komen verschillende aspecten van samenwerking en innovatie in de verzekeringssector samen. 

 • De verbinding die tussen de deelnemers van de verschillende verzekeringsmaatschappijen ontstaat, vergroot de samenwerking binnen de sector en versterkt het netwerk;
 • Young professionals leren innoveren. Hun kennis is direct toepasbaar in de praktijk;
 • De maatschappij overstijgende samenwerking zorgt voor een nieuwe blik op de toekomst van verzekeren;
 • Het JIP levert de verzekeringssector innovaties en nieuwe inzichten op.

Maikel (Univé)
“Ik heb nu al een aantal handvatten gekregen voor in mijn eigen werk. Vaak worden ideeën van collega’s snel afgeschoten in meetings. Ik heb tijdens het JIP geleerd om dat juist niet te doen.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid is nu één van de grootste maatschappelijke uitdagingen in onze samenleving. Verzekeraars werken op verschillende manieren aan de duurzame transformatie door onder andere het beleggingsbeleid, maar ook het verduurzamen van verzekeringsproducten.

Maar, alleen weet je veel en samen nog veel meer. In teams doorlopen de JIP-deelnemers het innovatieproces van scoping, ideation, experiment design, validation en concept. Hierbij staan 4 subthema's centraal:

 • Klimaatadaptatie
 • Energietransitie
 • Circulaire economie
 • Duurzame voetafdruk

Sparren met experts

Tijdens het JIP staan de teams er niet alleen voor. Op verschillende trainingsdagen schuiven sparringpartners aan om te helpen bij het innovatieproces. Denk aan beleidsadviseurs van het Verbond en professionals van buiten de sector. Experts van deze organisaties schoven in de afgelopen twee edities bij ons aan: Amsterdam Rainproof, TNO, VBDO, het Versnellingshuis Circulaire Economie, de Coalitie Anders Reizen, Global Ecovillage Network Nederland, het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid en het Nationaal Deltaprogramma.

JIP 2022: het ontwikkelen van een experiment

Editie 2022

Het Jongeren Innovatie Programma 2022 is op dinsdag 6 december afgerond met het Impact Event. Tijdens dat event presenteerden de teams hun innovaties en nieuwe inzichten aan de sector en een panel van verzekeringsspecialisten. Ben je nieuwsgierig naar het resultaat van deze JIP-editie? Bekijk de concept posters:

 1. Believe preventief | Thema: klimaatadaptatie
 2. Prevhail | Thema: klimaatadaptatie
 3. Connected circularity | Thema: circulaire economie
 4. Woning Periodieke Keuring (WPK) | Thema: circulaire economie
 5. Veilig verduurzamen | Thema: energietransitie
 6. De weg naar  groen | Thema: energietransitie
 7. Montr | Thema: duurzame voetafdruk


JIP 2022: pitchen tijdens het Impact Event

Editie 2023

Ook in het najaar 2023 organiseren wij een Jongeren Innovatie Programma. De organisatie van die editie bestaat uit Nico Tijsterman en Jesse Owie. Zij houden zich op dit moment bezig met de voorbereidingen zoals het vaststellen van het thema, de data en inschrijvingsprocedure. Heb je vragen over deze innovatietraining van het Verbond? Neem dan gerust contact met ze op via: n.tijsterman@verzekeraars.nl of j.owie@verzekeraars.nl.

Mentoren

De JIP-teams worden ieder jaar begeleid door mentoren. De mentoren, ook werkzaam bij een verzekeraar die lid is van het Verbond, nemen de deelnemers mee in het innovatieproces en zorgen voor de juiste teamspirit. Ben jij innovatiemanager of houd jij je met dit thema bezig? Dan is het mentorschap misschien iets voor jou. Zodra de inschrijving van het JIP 2023 open is voor de deelnemers, kan je jezelf ook aanmelden als mentor.


Rachelle Stark (Allianz)
"Samen met young professionals van andere verzekeraars aan
iets innovatiefs werken is echt hartstikke tof."

Laatst gewijzigd op: 9-2-2023