Verzekeraars sluiten zich aan bij AI Coalitie

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
11-10-2019

In het onlangs gelanceerde Strategisch Actieplan voor AI (kunstmatige intelligentie) van het kabinet komt de financiële sector nauwelijks aan bod. Reden te meer voor het Verbond van Verzekeraars om aansluiting te zoeken bij de Nationale AI Coalitie die deze week opgericht is. Ook de verzekeringssector heeft immers volop met kunstmatige intelligentie (AI) te maken.

Het Strategisch Actieplan vat in drie hoofdstromen samen hoe het kabinet maximaal denkt te profiteren van de kansen van AI, terwijl tegelijkertijd de risico’s geminimaliseerd worden: kansen benutten, voorwaarden scheppen en fundamenten versterken.

Voor verzekeraars geldt dat verzekerde risico’s veranderen van aard, maar ook verzekeraars zelf kunnen AI gebruiken. Hoofdboodschappen van het Verbond zijn dat regelgeving en toezicht moeten bijdragen aan een gelijk speelveld, dat regelgeving techniekneutraal moet zijn en dat bedrijven zelf primair verantwoordelijk zijn voor zorgvuldig gebruik van de mogelijkheden.

Om dit laatste te ondersteunen onderneemt het Verbond geregeld activiteiten om leden bij te praten over de kansen, maar ook de risico’s van het gebruik van AI, big data en algoritmen. Zo organiseerde het Verbond gisteren het event Fit for the future, waar onder andere Catelijne Muller, lid van de Europese high level expert group on AI, sprak over responsible AI.

In aanvulling op de Nationale AI Strategie, heeft Minister Ollongren in een Beleidsbrief AI, publieke waarden en mensenrechten van eveneens 8 oktober 2019 nog eens kernachtig uiteengezet wat de voornaamste zorgen zijn bij het gebruik van deze technieken. Een mooi overzicht voor wie wil werken aan Responsible AI.


Was dit artikel nuttig?