Verzekeren, kan het nou niet anders?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Data gedreven ondernemen. Dat is volgens Martijn Minkenberg de toekomst, ook voor verzekeraars. Naast Innovation Lead bij het Verbond is hij gastdocent tijdens de opleiding Next Insurance Professional. “Diegene die regelmatig denkt: kan verzekeren nou niet anders? Die professionals leer ik graag meer over de mogelijkheden van data, kunstmatige intelligentie (AI) en samenwerken met InsurTechs of FinTechs.”

Horizon verbreden

Minkenberg verzorgt samen met Stefan Taubert de eerste module Vision & Strategy van de opleiding Next Insurance Professional, een samenwerking van het Verbond en NIBE-SVV. “Ik neem de deelnemers in deze module mee op reis en laat ze op wereldschaal nadenken. Hoe verzekeren we nu en wat zijn op iets langere termijn de (on)mogelijkheden van bijvoorbeeld blockchain, artificial intelligence (AI) en the Internet of Things (IoT)? Oftewel; hoe zou een toekomstige, data gedreven maatschappij er uit kunnen zien?

Nieuwe ecosystemen

Maar verzekeraars worden ook nu al uitgedaagd om mee te bewegen met de ontwikkelingen van datagedreven werken. Professionals in onze sector moeten uitzoeken welke rol verzekeraars in eventueel nieuwe ecosystemen kunnen spelen. Het speelveld verandert namelijk, bijvoorbeeld door de komst van (nieuwe) spelers uit het buitenland. En dan heeft Minkenberg het niet alleen over verzekeraars. “Er zijn ook InsurTechs en andere bedrijven die de Nederlandse verzekeringsmarkt betreden. Denk dan aan bedrijven zoals Amazon, maar ook aan autofabrikanten en herverzekeraars. Deze bedrijven timmeren hard aan de weg om producten te ontwikkelen waaraan mogelijk ook verzekeringsoplossingen worden gekoppeld. Tesla die ook autoverzekeringen aanbiedt is daar een simpel voorbeeld van.”

Martijn Minkenberg

Vervaging digitale landsgrenzen

Naast de komst van buitenlandse nieuwkomers op de Nederlandse markt, krijgt de verzekeringssector volgens Minkenberg ook te maken met vervaging van digitale landsgrenzen. “Eén van de voorbeelden is huisdierenverzekeraar Bought By Many. In verschillende landen was het aanbod van verzekeringen voor huisdieren klein of was het nauwelijks mogelijk om heel specifieke diersoorten te verzekeren. Deze Britse startup pakte het anders aan en richtte zich daarom op heel Europa. Een schot in de roos, want dit technologie gedreven bedrijf staat in 2020 op plaats 30 van de Sunday Times Tech Track 100. En zo zijn er nog veel meer bedrijven om van te leren of rekening mee te houden.”

Het kan anders, maar hoe?

“Ik kan me goed voorstellen dat mensen die in de verzekeringssector werken soms denken; onze service kan beter! Of, kunnen we dit product of dit proces nou niet optimaliseren voor onze klanten? Voor die mensen, die van binnen iets voelen borrelen, is het Next Insurance Professional een goede volgende stap. En daarbij is het aantal jaren werkervaring of functietitel niet belangrijk. Tijdens deze opleiding leer je hoe je jouw innovatieve ideeën verder brengt, rekening houdend met big data, privacy, ethiek en regelgeving.”

Nieuwsgierig? Ga naar de opleidingspagina voor meer informatie over modules, data, kosten en inschrijven.

Meer weten over gastdocent Stefan Taubert?
Stefan Taubert is programmamanager, adviseur, docent, keynote speaker en weet alles van digitalisering, blockchain, innovatie en cryptomunten. Het Verbond publiceerde eerder een uitgebreid interview met hem over cryptomunten: ‘Verzekeraars moeten veel meer experimenteren’.


Was dit nuttig?