“Dat kunst verzekeren in onze genen zit, blijkt wel uit onze naam”

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
23-04-2015

Groot of klein. Breed of juist specialistisch. Het Verbond behartigt de belangen van meer dan tweehonderd verzekeraars. En dat zijn heel diverse verzekeraars, zeker sinds de komst van vijftig nieuwe leden door de fusie met de FOV. De komende tijd stellen we er een paar aan u voor. Deze week is het Museumweek. Een hoogtij-moment voor kunstverzekeraars, met al dat extra publiek? We vroegen het AXA Art, specialist in het verzekeren van kunst.

AXA Art Nederland: Gevestigd in Breda
AXA Art internationaal: We zijn over heel de wereld te vinden!
Dagelijkse praktijk: Rembrandts en Van Goghs. Musea en galerieën weten meestal de waarde van hun bezittingen wel. Particulieren soms niet; dan moet onze kunsthistoricus op pad!

“Nee hoor”, zegt Leo Kamp, country manager bij AXA Art Nederland meteen. “Daar zien we geen directe relatie tussen. Wel is het een goed moment om ruchtbaarheid aan onze producten te geven. Er gaat een wereld schuil achter een tentoonstelling.”
Daar bedoelt Kamp drie verschillende producten mee: (1) verzekeringen voor particulieren met kunst(collecties) in huis, (2) verzekeringen voor galerieën en (3) verzekeringen voor musea. “We zijn mede-verzekeraar van bijvoorbeeld de schilderijen in het Van Gogh-museum, het Rijksmuseum en de huidige tentoonstelling Late Rembrandt. Heel divers, dus!” AXA Art is niet de enige kunstverzekeraar. “Maar wat ons bijzonder maakt, is dat het in onze genen zit. Dat blijkt ook wel uit onze naam.”

Beheersbare claims
“Gelukkig krijgen we niet zo heel veel claims”, zegt Kamp. Over het algemeen zijn klanten met een kunstverzameling heel zuinig op hun bezittingen. Daarbij kunnen er ook eisen gesteld worden aan de beveiliging in huis, waardoor de kans op schade kleiner wordt. “Wanneer wordt vastgesteld dat het om bezittingen met grote waarde gaat, kunnen we bijvoorbeeld een alarmsysteem verplichten.” Maar áls er een claim binnenkomt gaat het vaak om grote bedragen …”

Een paard in de gang
Kamp merkt op dat kunst in huizen niet vaak gestolen wordt. “Dat zit ‘m in de snelheid: een dief zal veel sneller goud pakken, of kleine, waardevolle dingen. Een zwaar beeld of groot schilderij neem je niet zo snel mee.” Wat vaker voorkomt is schade aan de kunst door diefstal of brand. “Een keer kregen we een schadeclaim binnen, omdat er een paard door een woonhuis had gerend en daarmee aanzienlijke schade had aangericht. Daar keken we wel even van op!”

Tips & tricks
AXA helpt kunstbezitters graag bij het voorkomen van schadegevallen. Op de website kun je daarom handige tips en tricks vinden. Heeft u een kunstvoorwerp thuis?

  • Verzamel zoveel mogelijk advies over de huidige conditie van het voorwerp.
  • Vermijd direct zonlicht op het voorwerp.
  • Zorg voor ongehinderde ventilatie, maar vermijd tocht.
  • Bewaar kunstwerken nooit onverpakt en niet te lang in de buurt van de verwarming.

Meer tips? Neem een kijkje op de website.


Was dit artikel nuttig?