Dive In Festival wordt vervolgd

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
03-10-2018

Het Dive In Festival dat vorige week voor de eerste keer in ons land is gehouden, krijgt een vervolg. Een van de initiatiefnemers Bianca Tetteroo (Achmea) vertelde tegen AM Web dat de Rabobank volgend jaar het stokje overneemt en daar was ze blij mee. “Het gaat erom dat het thema diversiteit breed wordt opgepakt.”

Eurydice Janga, beleidsadviseur Arbeidsvoorwaarden bij het Verbond, en in Zeist aanwezig bij de Nederlandse versie van het Dive In Festival, is het daar volledig mee eens. “Zowel de inleiders als de deelnemers aan de paneldiscussie waren ervan overtuigd dat diverse teams betere resultaten boeken. Dat blijkt overigens ook uit verschillende onderzoeken. Het loont dus echt om diversiteit en inclusiviteit hoger op de agenda te zetten.”

Inspirerende sprekers
Janga heeft zich in Zeist onder meer laten inspireren door de twee inleiders, Merel van Vroonhoven (AFM) en Sander van ’t Noordende. “Die laatste vertelde bijvoorbeeld dat je als bedrijf diversiteit ook kunt stimuleren door gelijkgestemden een netwerk te laten vormen. Merel van Vroonhoven sloot daar mooi op aan door te benadrukken dat je in je eentje geen verandering teweeg kan brengen. Sterker nog, volgens haar is een kritische massa nodig om verandering (en diversiteit) te laten bloeien. Diversiteit is overigens heel breed. Vaak wordt er direct gedacht aan de verhouding man/vrouw op de werkvloer en culturele diversiteit maar diversiteit kan ook worden gezocht in verschillende studies, (sociale) achtergronden of leeftijden.”

Visie
In haar dagelijkse werk bij het Verbond is Janga drukdoende met arbeidsvoorwaarden in de sector. “Vorig jaar hebben we onder meer een workshop over ‘selecteren zonder vooroordelen’ georganiseerd, die was gericht op culturele diversiteit. Daarnaast hebben we begin dit jaar het rapport over gelijke beloningen in de sector in ontvangst mogen nemen en initiatieven gericht op het aanbieden van werk aan mensen met een arbeidsbeperking in de financiële sector gepromoot. Ten slotte wordt in de Sociale Agenda, die binnenkort wordt geactualiseerd, ingegaan op diversiteit en inclusie.”
Volgens Janga is diversiteit soms een lastig, maar vooral een kwetsbaar thema. “Dat merkte ik tijdens het Festival ook. David Knibbe vertelde in de paneldiscussie dat hij bij Nationale-Nederlanden feedback krijgt van mensen die een andere kijk hebben dan hij. Dat vind ik een mooie visie op diversiteit, omdat dat hem in ieder geval heeft geholpen om zijn kijk op het personeelsbeleid aan te passen.”

Van 25 tot 27 september is wereldwijd voor de vierde keer het Dive In Festival gehouden. Vorig jaar trok het festival meer dan 7.000 bezoekers in 17 landen en 32 steden. Eerder verscheen op de website van het Verbond een longread waarin het verslag van de dag was opgenomen.


Was dit artikel nuttig?