Skip to Content

SIVS keert bijna 130.000 euro uit aan 179 nabestaanden WOII

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

De Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa (SIVS) heeft in 2015 129.945 euro uitgekeerd aan 179 rechthebbenden van levensverzekeringspolissen die na de Tweede Wereldoorlog nooit zijn uitgekeerd. Dat is ruim een ton minder dan in 2014, maar de gemiddelde uitkering was hoger. Dat blijkt uit het jaarverslag van de stichting.

SIVS is voortgekomen uit een overeenkomst tussen het Verbond en het Centraal Joods Overleg. Doel van de overeenkomst is de afwikkeling van levens- en uitvaartverzekeringen van Joodse verzekerden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn beroofd. De roof maakte deel uit van de systematische vervolging van de Joodse bevolking. Na de oorlog volgde rechtsherstel van de verzekeringen. De stichting richt zich op de levensverzekeringen die na de oorlog niet zijn uitgekeerd, bijvoorbeeld omdat de nabestaanden niet weten of omgekomen familieleden een polis hadden. De stichting onderzoekt dit en zorgt voor de afwikkeling.

Minder maar hogere uitkeringen
In 2015 keerde de stichting 56 polissen uit aan 179 belanghebbenden. Flink minder dan in 2014, toen ruim twee keer zoveel (489) rechthebbenden een uitkering kregen. Het gemiddelde bedrag ligt dit jaar echter wel hoger: 726 euro ten opzichte van 479 euro in 2014. Het hoogste bedrag dat is uitgekeerd is 13.360 euro. In 2015 is prioriteit gegeven aan het afhandelen van de oudste aanvragen. Ook zijn al afgehandelde aanvragen opnieuw in behandeling genomen naar aanleiding van nieuwe gegevens die door archiefonderzoek naar boven zijn gekomen. Verder heeft veel vervolgonderzoek plaatsgevonden.

Meer weten? Bezoek de website van SIVS.


Was dit nuttig?