Verbond positief over adviesrapport commissie-Ottow

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden, Log in om toegang te krijgen tot deze content
14-12-2016

Het Verbond van Verzekeraars vindt het positief dat de commissie-Ottow adviseert een externe voorzitter toe te voegen aan de hoorcommissie van DNB in de bezwaarfase van een toetsingsbesluit. Dat sluit goed aan bij het voorstel van het Verbond om via wetgeving een bezwaaradviescommissie in te stellen die bestaat uit (gedeeltelijk) onafhankelijke externe personen. Door het toevoegen van een onafhankelijke voorzitter wordt in het toetsingsproces van DNB van bestuurders en commissarissen de onafhankelijkheid in de bezwaarfase beter geborgd.

De toetsing van bestuurders en commissarissen is een machtig instrument van toezichthouders DNB en AFM. Het Verbond vindt het goed dat de commissie onder leiding van Annetje Ottow, een externe evaluatiecommissie ingesteld door de toezichthouders, heeft gekeken hoe het proces beter en klantvriendelijker kan. Enkele positieve veranderingen zijn inmiddels doorgevoerd. Bijvoorbeeld door bij toetsingen in specifieke gevallen voortaan meer senioriteit in te brengen. Ook mogen potentiële bestuurders en commissarissen een belangenbehartiger meenemen als ze dat willen.
 
Dat de commissie-Ottow nu adviseert om een externe voorzitter toe te voegen aan de hoorcommissie van DNB in de bezwaarfase, vindt het Verbond een stap in de goede richting. Het Verbond gaat het uitgebreide rapport grondig bestuderen en bekijken hoe ook de verzekeringssector een bijdrage kan leveren aan de uitwerking van de aanbevelingen van de commissie-Ottow. Het Verbond levert bijvoorbeeld graag een bijdrage om het proces van aanvangstoetsingen zo goed mogelijk te laten verlopen. In dat kader is ook recent de 'Good practice benoemen personen die door DNB worden getoetst' opgesteld, waarin praktische tips en handvatten staan voor de verzekeringsmaatschappijen die lid zijn van het Verbond. Zo blijkt dat een goede voorbereiding en documentatie ervoor zorgen dat minder toetsingsgesprekken nodig zijn en bijdragen aan een hoger slagingspercentage.
 


Was dit artikel nuttig?